Οι Αλβανοί δύσπιστοι για τα πρώτα οστά που βρέθηκαν στο Τεπελένι



"Οστά στο Τεπελένι, αντίδραση αρχαιολόγου: είναι Ιταλοί αλεξιπτωτιστές εκ των πραγμάτων!"

Ιανουάριος 23, 2018.09:53

Τα αλβανικά μέσα ενημέρωσης συνεχίζουν να αμφισβητούν τα πρώτα ευρήματα της έρευνας για λείψανα Ελλήνων στρατιωτών από τον πόλεμο του ’40 στο Τεπελένι.

Ιστοσελίδα του Αργυροκάστρου, αναφέρει ότι το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών βιάστηκε να καθορίσει ότι τα λείψανα που βρέθηκαν σε εκσκαφές στην περιοχή Δράγος στο Τεπελένι είναι από Έλληνες στρατιιώτες, ενώ τα στοιχεία που αναφέρονται στην πλακέτα που βρέθηκαν είναι γραμμένα στα ιταλικά.


Με αφορμή το γεγονός αυτό της εύρεσης δύο λειψάνων από την εποχή του ελληνο-ιταλικού πολέμου ένας αλβανός αρχαιολόγος ισχυρίζεται ότι τα λείψανα του ενός που βρέθηκαν  ανήκει στα ιταλικά στρατεύματα.


Έτσι, ο αρχαιολόγος Έτνορ Τσανάι, ο οποίος ζει στη Μπολόνια της Ιταλίας,  συχνά πυκνά, επεμβαίνει στα τεκταινόμενα του ιστορικοπολιτικού σκηνικού της Αλβανίας, σημειώνει στη σελίδα του στο Facebook ότι τα οστά δεν ανήκουν σε Έλληνες στρατιώτες, όπως είχε αρνηθεί και πρόσφατα ότι η ελληνική σφραγίδα του Βασιλέως Αλεξάνδρου ( οι Αλβανοί τον ‘Αλέξανδρο’ τον λένε ‘Σκεντέρ’, όπως και στην τουρκοαραβική γλώσσα) δεν ήταν του Σκεντέρ Μπέη (Σκεντέρμπεη) του ήρωα των Αλβανών.


Ο Τσανάι βλέποντας τις φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν σημειώνει ότι πρόκειται για Ιταλό αλεξιπτωτιστή.

Ο ίδιος θα σημειώσει στη σελίδα του:

«Το μετάλλιο που συνόδευε τον στρατιώτη, δυστυχώς για όσους αγαπούν τα ελληνικά οστά, ανήκει πραγματικά σε έναν Ιταλό αλεξιπτωτιστή και πιο συγκεκριμένα σε αλεξιπτωτιστή της Ειδικής Διεύθυνσης του Τάγματος του Αγίου Μάρκου. Υπήρχε μια ειδική ομάδα γνωστή ως «P». Το "CAP.LE" είναι συντομογραφία του στρατιωτικού τίτλου "Caporale".

Το ειδικό τμήμα του San Marco είναι το Τάγμα «P» - (Ρ = PARASHUTIST).

Ο αριθμός είναι του στρατιώτη και το γράμμα «P» είναι για την Parachutist το ειδικό ιταλικό τάγμα αλεξιπτωτιστών του Αγίου Μάρκου. Το επώνυμο "Greco" είναι διαδεδομένο στην Ιταλία  και όχι στην Ελλάδα», γράφει το αλβανικό δημοσίευμα.

Πέρα όμως από όλες αυτές τις αναφορές των μέσων ενημέρωσης για τα πρώτα ευρήματα,  η ανασκαφική έρευνα συνεχίζεται και οπωσδήποτε θα υπάρξουν και οι επιστημονικές απόψεις οι οποίες θα ανακοινωθούν κατόπιν μελέτης των ευρημάτων.


( Στοιχεία από argjirolajm.net)

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr