Σκόπια: Για πρώτη φορά η Ελλάδα δεν μας εμποδίζει να ενταχθούμε κάπου




«Για πρώτη φορά η Ελλάδα δεν μας εμποδίζει κάπου»




Φεβρουάριος 23, 2018. 16:59

Σκόπια.

 Η Ελλάδα πραγματοποίησε την πρώτη επίσημη παραχώρηση που συμφωνήθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης των πρωθυπουργών Ζόραν Ζάεφ και Αλέξη Τσίπρα στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.



Έτσι, για πρώτη φορά σε δέκα χρόνια, η Ελλάδα δεν θα εμποδίσει την ένταξη μας  στην στρατηγική της ΕΕ για την περιοχή Αδριατικής- Ιονίου (EUSAIR). Σχετική επιστολή προς τον Επίτροπο για τη Διεύρυνση και την Πολιτική Γειτονίας, Γιόχανες Χαν, απέστειλε, ήδη, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργος Κατρούγκαλος.


Το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας, υπενθυμίζει ότι στην πρωτοβουλία περιλαμβάνονται η Ελλάδα, η Ιταλία, η Σλοβενία, η Κροατία, η Σερβία, το Μαυροβούνιο, η Αλβανία και η Βοσνία- Ερζεγοβίνη και η συνεργασία υλοποιείται μέσα από τέσσερις άξονες που σχετίζονται με γαλάζια ανάπτυξη, δηλαδή την ανάπτυξη σε θαλάσσιους και ναυτιλιακούς τομείς, των συνδέσεων, της μεταφοράς και της ενέργειας, του περιβάλλοντος και του τουρισμού.


Το επόμενο σημάδι καλής θελήσεως ή σύμβολο της οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών θα είναι η ελληνική υποστήριξη για το δεύτερο πακέτο μέτρων της συμφωνίας για τη Σταθεροποίηση και Σύνδεση των Σκοπίων με την ΕΕ, αν και από ότι προβλέπεται θα χρησιμοποιείται  από αυτούς το όνομα  μας ως «FYROM».


Η χώρα μας έχει ήδη αποσύρει τα ονόματα της εθνικής οδού και του αεροδρομίου που έφεραν το όνομα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και η Ελλάδα είδε ακόμη την απομάκρυνση του μνημείου του Κιοσέτο και αναμένονται κινήσεις της διπλωματίας για να δείξει καλή θέληση.


(Στοιχεία από faktor.mk)


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr