Νίμιτς: Η ελληνική πλευρά δεν αρνείται στους Σκοπιανούς την ταυτότητα του «Μακεδόνα»!


«Νίμιτς: Υπάρχουν διαφορές μεταξύ των δύο χωρών, αλλά είμαι αισιόδοξος όπως ποτέ πριν», έχει τίτλο το σλαβικό δημοσίευμα.


Φεβρουάριος 1, 2018. 18:55

«Εάν πρέπει να ανοίξουν ζητήματα σχετικά με τη γλώσσα και την ταυτότητα, δυστυχώς, δεν θα υπάρξει λύση. Αυτά δεν αποτελούν αντικείμενα διαπραγμάτευσης και απόφασης. Είναι ζητήματα πολύ μεγαλύτερα από εμένα και τους διαπραγματευτές. Αυτό το ζήτημα είναι πολύ μεγαλύτερο από εμένα, από τους διαπραγματευτές και γενικά από ολόκληρη τη γενιά των σημερινών πολιτικών και πιθανώς και από τους μελλοντικούς. Ωστόσο, θα είναι πολύ ατυχές, εάν δύο ευρωπαϊκές χώρες το 2018 δεν είναι αρκετά ώριμες για να το αναγνωρίσουν».



Αυτή είναι η απάντηση του υπουργού Νίκολα Ντιμίτροφ στο ερώτημα εάν θα συνεχισθούν οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, εάν έρθουν στο τραπέζι ζητήματα σχετικά με τη γλώσσα και την ταυτότητα.


Ούτε αυτός, ούτε ο διαμεσολαβητής Μάθιου Νίμιτς, στην κοινή συνέντευξη Τύπου δεν μίλησαν για συγκεκριμένες προτάσεις. Και οι δύο εξέφρασαν αισιοδοξία ότι ήρθε η ώρα να διευθετηθεί η διαφορά.


Ο υπουργός είπε ότι ορισμένες προτάσεις είναι καλές αλλά υπήρχαν και κακές.


 Ο κ. Ντιμίτροφ τόνισε ότι για να μην διαταραχθεί η διαδικασία δεν είναι καλό να μιλάμε για κόκκινες γραμμές και όλη η διαδικασία θα πρέπει να παρακολουθείται προσεκτικά.


«Έχουμε μια πλήρη κατανόηση σε αυτό. Θέλουμε να λύσουμε αυτό το ζήτημα κατά τρόπο ώστε τόσο εμείς όσο και η Ελλάδα  να το βλέπουν με αξιοπρέπεια. Έχουμε κατανόηση για τους πολίτες της Ελλάδας, που αυτοπροσδιορίζονται ως Μακεδόνες, αλλά στην Ευρώπη του 21ου αιώνα, κανείς δεν μπορεί να αγγίξει και το δικαίωμά μας να είμαστε ‘Μακεδόνες’ που μιλούν τη ‘μακεδονική’ γλώσσα, που είναι στην ομάδα των Σλαβικών Γλωσσών», είπε ο Ντιμίτροφ.


Ο διαμεσολαβητής, Μάθιου Νίμιτς, δήλωσε ότι είναι πια αισιόδοξος όπως ποτέ πριν. Επεσήμανε ότι οι επόμενοι μήνες είναι κρίσιμοι για το εάν θα υπάρξει πρόοδος ή όχι. Σχετικά με την ταυτότητα τόνισε ότι η ελληνική πλευρά δεν την αρνείται.


«Από τότε που θέσατε το θέμα της ταυτότητας, δεν έχω ακούσει τίποτε από την ελληνική πλευρά, που θα σήμαινε την άρνηση της ταυτότητας του λαού εδώ, και πιστεύω ότι η λύση είναι τόσο συνεπής που διατηρεί και ακόμη ενισχύει την ταυτότητα (του ‘Μακεδόνα’). Είμαι πολύ αισιόδοξος. 

Στο πλαίσιο αυτό, υπάρχουν διαφορές στις στάσεις των δύο χωρών στις θέσεις, αλλά στην Αθήνα δεν άκουσα άρνηση, άρνηση της ταυτότητας», επανέλαβε ο Μάθιου Νίμιτς.


(Στοιχεία από plusinfo.mk)
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr