Ζάεφ σε Γιουγκέρ: Συμφωνούμε σε μια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό



 «Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιουγκέρ, δήλωσε σήμερα στα Σκόπια ότι δεν ήρθε στη χώρα να ανακοινώσει την ακριβή ημερομηνία για την έναρξη των…»


Φεβρουάριος 25, 2018. 18:10

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιουγκέρ δήλωσε σήμερα στα Σκόπια ότι δεν ήρθε στη χώρα για να ανακοινώσει την ακριβή ημερομηνία για έναρξη διαπραγματεύσεων, αλλά σημείωσε ότι τα Σκόπια βρίσκονται  σε καλό δρόμο, έχουν σημειώσει πρόοδο και αν συνεχίσουν να κινούνται προς την κατεύθυνση αυτή, σε λίγους μήνες θα μπορούσε να λάβει την αναμενόμενη σύσταση χωρίς  επιπλέον προϋποθέσεις.



«Δεν ήρθαμε να σας ανακοινώσουμε μία ημερομηνία, αλλά να σας πούμε ότι βρίσκεστε σε καλό δρόμο και εάν συνεχίσετε σε αυτήν την πορεία σε λίγους μήνες θα δοθεί η ευκαιρία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συστήσει την έναρξη των διαπραγματεύσεων στο Συμβούλιο για σύνδεση», είπε ο Γιουγκέρ σε κοινή συνέντευξη με τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ, μετά τη συνάντηση που είχαν στο κυβερνητικό κτήριο.


Ο Γιουγκέρ που συνοδεύονταν από τον Επίτροπο της Διεύρυνσης της ΕΕ, Γιόχανες Χαν, τόνισε ότι η χώρα έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο, αλλά πρέπει να προβεί σε περαιτέρω ενέργειες στον δρόμο προς την ΕΕ και ότι η απόφαση για κάθε χώρα θα βασίζεται στα επιμέρους επιτεύγματά της.


Κάλεσε τις τοπικές αρχές να επιλύσουν τη διαφωνία του ονόματος με τους φίλους Έλληνες.
Επισήμανε ότι κατά τη διάρκεια συζήτησης με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες, του είπε να παραμείνει στην πορεία που βρίσκεται τώρα και οι δύο χώρες και να συνεχίσουν τις προσπάθειες επίλυσης της διαφωνίας του ονόματος.


Πρόσθεσε ότι βλέπει πρόοδο στη διαδικασία και ως απόδειξη  ανέφερε την αλλαγή της ονομασίας στον αερολιμένα, ως ένδειξη παραχώρησης στη διαδικασία διαπραγμάτευσης.


Ο Ζάεφ ανέφερε στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ότι η χώρα καταβάλλει προσπάθειες για την προώθηση σχέσεων καλής γειτονίας.

«Εμείς δίνουμε έμφαση στη δημιουργία νέων γεφυρών συνεργασίας, ανοικτό διάλογο βασισμένο στον αμοιβαίο σεβασμό. Το κλείσιμο μακρόχρονων ζητημάτων δεν είναι εύκολο.


Ενθαρρυμένος από τη Συνθήκη Καλής Γειτονίας με τη Βουλγαρία, συνεχίζουμε με μια σοβαρή δέσμευση να εργασθούμε για την επίλυση του προβλήματος που έχει η Ελλάδα με το συνταγματικό μας όνομα», δήλωσε ο Ζάεφ.


Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνηση αποδέχεται ένα όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό, ο οποίος θα κάνει μια σαφή διάκριση μεταξύ του κράτους των Σκοπίων και της Μακεδονίας- περιφέρειας της Ελλάδας.


«Επιμένουμε σε μια λύση η οποία θα είναι μόνιμη, αλλά με σεβασμό στην αξιοπρέπεια και θα προστατεύει την ταυτότητα και των δύο χωρών», είπε ο Ζάεφ.


(Στοιχεία από sitel.com.mk)

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr