Τα αρβανίτικα του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου και ο αλβανικός εθνικισμός



Σεπτέμβριος 24, 2018. 18:17


«Ο Αρχιεπίσκοπος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ελλάδος, Ιερώνυμος, πραγματοποίησε συνάντηση με εκπροσώπους της μοναδικής εκκλησίας της Καλαβρίας, η οποία αναγνωρίζει την εξουσία του Βατικανού. Αυτή είναι η βυζαντινή εκκλησία των Αρμπερές ( Σημείωση: Αλβανική εθνογλωσσική ομάδα της νότιας Ιταλίας). Η αντιπροσωπεία ηγείτο από τον σεβασμιώτατο Ντονάτο Ολιβέριο», γράφει ο Αλβανοτσάμης ιστορικός, Άρμπεν Λάλα σε άρθρο που δημοσιεύθηκε χθες σε αλβανική ιστοσελίδα.



«Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τους αδελφούς εξ αίματος καθώς και τη μητρική γλώσσα και πνεύμα, ο Αρχιεπίσκοπος της Ελλάδος, Ιερώνυμος δήλωσε «γιάκου ουί νεν μπέγετ» [«ghiaku ui nën bëghet -το αίμα νερό δεν γίνεται»] στα αρβανίτικα, που στα αλβανικά το λέμε « γιάκου νουκ βέχετ Ούγετ- gjaku nuk bëhet ujë», δηλαδή «το αίμα δεν γίνεται νερό».


Αυτή η φράση αναφέρεται στην ιστορία των αρβανιτών μετά την τραγωδία των πολέμων κατά των Ορμανών που μετανάστευσαν από το Μοριά –Πελοπόννησο στην Καλαβρία, τη Σικελία και αλλού.
Τη φράση αυτή του αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου εκλαμβάνει ο Αλβανός ιστορικός για να στοιχειοθετήσει το προπαγανδιστικό του άρθρο.


Θα σημειώσει « Η δήλωση αυτή του υψηλού Κληρικού της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι οι Αλβανοί ήταν εκείνοι που έθεσαν τα θεμέλια της Νέας Ελλάδας, οι ήρωες, ο πρόεδροι, οι πρωθυπουργοί, ακαδημαϊκοί, ηθοποιοί και ούτω καθεξής».


«Αλλά», καταλήγει ο Αλβανός συντάκτης, «στην Ελλάδα υπήρχε πάντα ένας έντονος πόλεμος εναντίον των αρβανιτών, οι οποίοι δέχθηκαν επιθέσεις  από Έλληνες σλαβικής καταγωγής, από Έλληνες της Μικράς Ασίας καθώς και Βλάχους που θέλουν να παρουσιάζονται ως αυτόχθονες στην Ελλάδα».


 Η προπαγανδιστική τακτική του αλβανού συντάκτη είναι γνωστή εδώ και χρόνια, αποδεχόμενος κάθε ακραία εθνικιστική  ιδέα του αλβανικού χώρου, γράφει ακατάπαυστα αυτό που θέλουν και αρέσει στους συμπατριώτες του, ότι όλα τα κράτη που δημιουργήθηκαν από τον 19ο αιώνα και εδώ στα Βαλκάνια,  ιδρύθηκαν από τον αλβανικό παράγοντα.


Οπωσδήποτε δεν του αρέσει η πραγματικότητα, ότι οι Αλβανοί μαζί με τους Τούρκους, ως ένα σώμα, αποδέχθηκαν το Ισλάμ και  προσπαθούσαν συνεχώς  να καταπνίξουν κάθε φωνή που ήθελε να ζήσει ελεύθερη στη νότια βαλκανική.


… Τώρα παίρνουμε το μέρος των ηρώων και των επαναστατών και τους κάνουμε δικούς μας…


Πηγή των πληροφοριών του αλβανικού άρθρου, προφανώς  είναι σχετική αναφορά από την ιστοσελίδα romfea.

 
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr/