Τετάρτη 15 Απριλίου 2009

Αποδείξεις για την ύπαρξη του τσιμέντου στην αρχαία Ελλάδα

Το τσιμέντο στην αρχαία ΕλλάδαΗ πύλη των Λεόντων στις Μυκήνες.
Στο θέμα του σκυροδέματος στην ελληνική αρχαιότητα, μας επαναφέρει αναγνώστης από τις ΗΠΑ.
Για τη δημιουργία του σκυροδέματος (τσιμέντου) είχαν δημοσιευθεί παλαιότερα άρθρα σε ελληνικό περιοδικό. (δες εδώ )
Σε σχετική επιστολή του ο Στ. Μανάκος -Νιού Χαμσά'ι'ρ Η.Π.Α, που αναρτήθηκε στο ιστολόγιο του Βισάλτη αναφέρεται στη χρήση του τσιμέντου στην Πύλη των Λεόντων των Μυκηνών και επισημαίνει πως προϋπήρχε των Ρωμαίων η τεχνογνωσία.
Γράφει ο αναγνώστης από τις ΗΠΑ:
»Η προπαγάνδα λέει ότι το τσιμέντο το ανακάλυψαν οι Ρωμαίοι, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια, διότι έχουμε πολλά παραδείγματα ότι είναι ελληνικής εφευρέσεως και κατασκευής. Άς δούμε πως είναι τα πράγματα. Αν κοιτάξουμε την Πύλη των Λεόντων των Μυκηνών, θα δούμε ότι δεν είναι από εξόρυξη βράχου, και μόνον οι λέοντες είναι από σκαλιστό λίθο. Θα παρατηρήσουμε ακόμη, ότι είναι από μείγμα κάποιου είδους τσιμέντου. Όπως αναφέρθηκα και σε ένα μικρό άρθρο του "Δαυλού", η πύλη το τοίχωμα του κάστρου, ακόμα και ο τάφος του Ατρέα είναι από σκυρόδεμα (μπετόν)όπως και τα τοιχία του κάστρου γύρω - γύρω. Οι λέοντες κάθονται στο βράχο από σκυρόδεμα.

Στις φωτογραφίες θα παρατηρήσουμε ότι η πύλη έγινε από δύο ορθογώνια παραλληλεπίπεδα, με την διαφορά ότι στο επάνω μέρος της πύλης προστέθηκε παραπάνω μίγμα για ενίσχυση του κέντρου. Έχω τις φωτογραφίες (η μία με κόκκινη γραμμή για εξακρίβωση των λεγόμενων). Στο κάτω μέρος έσπασε η γωνία και προστέθηκε μετά.»

Δείτε την επιστολή του κ. Μανάκου στον "Δαυλό" εδώ και κατεβάστε σε μεγάλη ανάλυση τις φωτογραφίες από εδώ: φώτο 1 και φώτο 2