Η κρίση είναι για τους φτωχούς

Οι δημοπρασίες καλά κρατούν

Γράφει ο Γιώργος Εχέδωρος


Πωλείται: αρχική τιμή $ 97.500

Αρκαδία. Αρκαδική Συμμαχία. Περίπου 363-362 π.Χ. Αρκαδικός στατήρας. (βάρους 12,03 γρ.). Νομισματοκοπείο της Μεγαλόπολης. Στη μια πλευρά παρουσιάζεται ο Ζευς ο Λυκαίος, στην άλλη ο νέος Παν, γυμνός έχοντας το κεφάλι δεξιά, κάθεται σε ένα βράχο που είναι καλυμμένος με μανδύα και κρατά με το δεξί χέρι ένα λαγόβολο. Αριστερά υπάρχει το μονόγραμμα ΑΡ και κρατά με το αριστερό χέρι έναν αυλό.
Το νόμισμα είναι πολύ σπάνιο και η τιμή δημοπρασίας αρχίζει από 97.500 δολάρια.


Ένα σπάνιο ελληνικό νόμισμα

Πρόκειται για ένα νόμισμα σπανιότατο της κλασικής αρχαιότητας της Ελλάδας, ένα αριστούργημα της ελληνικής νομισματικής τέχνης.
Υπάρχουν σε όλο τον κόσμο 33 νομίσματα από τα οποία τα 21 είναι σε κρατικά μουσεία.
Μόνον δύο νομίσματα έχουν πουληθεί τα τελευταία χρόνια σε τιμές που ξεπερνούν τις διακόσιες χιλιάδες (δολάρια).
Αυτοί οι στατήρες (είδος των νομισμάτων) της αρκαδικής ένωσης που κόπηκαν στη Μεγαλόπολη καταδεικνύουν τη μεγαλειότητα και την οικονομική δύναμη της αρχαίας συνομοσπονδίας.
Η κεφαλή του Διός είναι πιθανόν να υιοθετήθηκε από το άγαλμα που έφερε το όνομα Ζευς ο Βρονταίος της Ολυμπίας, που ήταν έργο του Αθηναίου γλύπτη Λεοχάρη. Αφού η Ολυμπία κατακτήθηκε ακριβώς πρίν κοπεί αυτό το νόμισμα.

Το μικρό ιστορικό
Μετά από τη νίκη των Βοιωτών κατά των Σπαρτιατών στα Λεύκτρα το 371 δημιουργήθηκε ένα αντι-σπαρτιακό κίνημα περί την Αρκαδία, στο κέντρο της Πελοποννήσου. Δύο χρόνια μετά το 369 π.Χ. δημιουργήθηκε μια συνομοσπονδία από πόλεις –κράτη της Αρκαδίας υπό την αιγίδα του Βοιωτού ηγέτη Επαμεινώνδα με έδρα μια νέα πόλη που δημιουργήθηκε από ένωση οικισμών και ονομάστηκε Μεγαλόπολη.
Αυτό το νέο αστικό κέντρο, η Μεγαλόπολη, ήταν η πρωτεύουσα της βραχύβιας ένωσης της Αρκαδίας.
Στη Μεγαλόπολη κόπηκαν τα σπάνιας ομορφιάς αριστουργήματα της νομισματικής τέχνης.
Πρόκειται για μια μικρή σειρά νομισμάτων αφού από τα μέσα του 362 η ένωση διαλύθηκε.

Συμμετοχή στη ... δημοπρασία

--