Σάββατο 15 Αυγούστου 2009

Βουλγαρία: Ανακαλύφθηκε Αρχαίος Τάφος Θράκα Βασιλιά

Φώτο: Βασιλιάς Οδρυσών Θρακών, Σεύθος. Πανέμορφη χάλκινη κεφαλή

Γράφει ο Γιώργος Εχέδωρος

Νεότερες ανασκαφικές τομές που πραγματοποιήθηκαν στο βουλγαρικό κομμάτι της αρχαίας Θράκης έδωσαν νέα στοιχεία για τον πολιτισμό και την καθημερινότητα του πανάρχαιου λαού των Θρακών.
Σε ένα διαφωτιστικό άρθρο που έχει τον τίτλο: «Η εξωτική ζωή των αρχαίων Θρακών», η συντάκτης Κερίν Χόπ, σημειώνει χαρακτηριστικά:
«Μια σειρά θεαματικών ανακαλύψεων σε τρεις τοποθεσίες, στην κεντρική και ανατολική Βουλγαρία, τόνισαν, όσο ποτέ άλλοτε, τον εξωτικό τρόπο, διαβίωσης των αρχαίων Θρακών.»
Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, οι Θράκες ήταν ο δεύτερος πολυπληθής λαός της γης μετά τους Ινδούς, η ιστορία τους χάνεται στα βάθη των αιώνων αλλά και τα πολιτιστικά στοιχεία τους δεν μας είναι ευρέως γνωστά. Θα μπορούσαμε να πούμε πως ένα μεγάλο μέρος τους είναι ακόμη ανεξερεύνητα.
Έτσι όποια στοιχεία έρχονται στο φως εμπλουτίζουν τις γνώσεις μας, για τον πανάρχαιο αυτόν λαό.
Οι Θράκες εμφανίζονται στο ιστορικό προσκήνιο με την αργοναυτική εκστρατεία, καθώς ο Θράξ μάντης Φινεύς συμβούλευσε τους Αργοναύτες για το μακρινό ταξίδι τους.
Γνωστοί μας είναι, εξάλλου οι Θράκες βασιλείς από τη μυκηναϊκή εποχή. Η Θράκη ήταν η πατρίδα του Ορφέα, του Διόνυσου, των αρχαίων μυστηρίων και της ευζωίας.
Ο Βούλγαρος αρχαιολόγος Γκεόργκι Κίτοφ θεωρείται, όπως σημειώνει η προαναφερόμενη αρθογράφος, ένας παλαίμαχος ‘θρακολόγος’ αφού με τις ανασκαφές έχει φέρει στο φως 30 τάφους που ανήκουν σε εξέχοντες Θράκες πολεμιστές.
Φώτο: Σευθόπολις: ' Ο Όρκος'. Μαρμάρινη ελληνική επιγραφή αρχίζει: 'ΑΓΑΘΗ ΤΥΧΗ ΟΡΚΟΣ ΕΠΙ ΜΕΝΕΛ..'

Ο αρχαιολόγος τονίζει, πως στα ταφικά μνημεία, μαζί με τα όπλα των πολεμιστών βρέθηκαν και αγγεία με κόκκινο κρασί για να πίνουν οι πολεμιστές στην άλλη τους ζωή. Τέτοια ήταν η αγάπη τους για τον οίνο.
Αλλά και οι τάφοι τους ήταν αρκετά επιμελημένοι και εντοπίστηκαν μέσα σε βραχώδη μέρη, όπου διάνοιγαν μεγάλες οπές κόβοντας το βράχο για να αποκτήσουν την αιωνιότητά του.

Αναφέρεται με πικρία για την πρώην βουλγαρική κομμουνιστική πραγματικότητα τονίζοντας:
«Με την εξερεύνηση του κομμουνισμού στον πολιτισμό των αρχαίων Θρακών, μια πολεμική κάστα μάζεψε τον πλούτο των χειροποίητων αντικειμένων σε μορφή χρυσού ασημιού, και η καθαυτή ιστορία τους, έλαβε δεύτερη θέση στη σλαβική ιστορία, απεικονίζοντας με τον τρόπο αυτόν την εξάρτηση και τους στενούς πολιτικούς δεσμούς (της Βουλγαρίας) με την πρώην Σοβιετική Ένωση.

»Ο Δρ Κίτοφ που φορά γυρτό καπέλο για προστασία από τον ήλιο και ένα μπλουζάκι που έχει αποτυπωμένο το πιο πρόσφατο εύρημά του, το χάλκινο κεφάλι, πιθανόν, του βασιλιά Σεύθου του Γ΄, σαφώς και κατανοεί την αρχαία θρακική κουλτούρα ολοένα και περισσότερο.»
Μέσα σε ένα μήνα από την ανακάλυψη των αρχαίων ταφικών μνημείων που ανάγονται στον 4ο αιώνα π.Χ. περισσότερα από 15.000 άτομα έχουν επισκεφτεί τον αρχαιολογικό χώρο.
Ο Κίτοφ εργάζεται με μια ομάδα από οκτώ ειδικούς του αρχαιολογικού ινστιτούτου της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών.
Λέει με περηφάνια:
Φώτο: Σευθόπολις. Όφις 2.300 ετών. Θαυμάσιο μαρμάρινο κομψοτέχνημα.

«Μια μεγάλη ανακάλυψη της ομάδας μας, είναι ένας υπόγειος τάφος τριών αιθουσών που ενώνονται σε μορφή κυψελών όπως ακριβώς συναντούμε στην προϊστορική Ελλάδα, με τοπική αρχιτεκτονική και με έναν μοναδικό τρόπο.
» Η εσωτερική αίθουσα– είναι αρκετά υψηλή, ώστε τρεις άνθρωποι μπορούν να σταθούν κατακόρυφα– είναι τμήμα γρανιτένιου βράχου και ζυγίζει περίπου 60 τόνους, ‘σαν μία γιγάντια σαρκοφάγος’. Ο βράχος αυτός αποκόπηκε και μεταφέρθηκε στο σημείο αυτό από ένα αρχαίο λατομείο που απέχει 10 χιλιόμετρα.»
Οι ανασκαφείς όταν άνοιξαν την είσοδο του τύμβου έμειναν με το στόμα ανοικτό. Βρισκόντουσαν στον τάφο του Σεύθου του Γ΄ , του γνωστού και θρυλικού Θράκα βασιλιά.
Τα ευρήματα ήταν:
Δύο χρυσά ποτήρια και τρεις αμφορείς καθώς και ο πολεμικός εξοπλισμός του Σεύθου:


Φωτο: Νόμισμα του Σεύθου: 'ΣΕΥΘΟΥ'.
Δέκα σπαθιά, μια χάλκινη περικεφαλαία που ήταν διακοσμημένη με χρυσές και ασημένιες παραστάσεις, μια στρογγυλή ασπίδα και μεταλλικές περικνημίδες. Υπήρχε και το μαρμάρινο κεφάλι του νεκρού, χαραγμένο στο λαιμό, όπως συνήθιζαν να πράττουν τελετουργικά οι αρχαίοι Θράκες, που χάραζαν το σώμα του ήρωα σε επτά κομμάτια. Κατ’ εκτίμηση του Βούλγαρου αρχαιολόγου, το γλυπτό πρέπει να είναι έργο του γνωστού γλύπτη της αρχαιότητας, Λύσσιπου.
Σημειώνουμε πως ο Σεύθης ο Γ΄, ήταν βασιλιάς των Οδρυσών Θρακών (342 - μετά 313), ήταν φίλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου που τον διόρισε στην εκστρατεία του ως στρατηγό των ακοντιστών του μακεδονικού στρατού.
Ο Σεύθης ο Γ΄ ήταν γιός του Κερσοβλέπτου. Ο Σεύθης ο Α΄ ήταν ανεψιός του Σιτάλκη και παντρεύτηκε τη κόρη του Μακεδόνα Περδίκκα, Στρατονίκη.
Ο Σεύθης ο Γ΄ ίδρυσε την πόλη Σευθόπολη περί το 323 π.Χ., όπου έγινε γρήγορα οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο του θρακικού βασιλείου.


Φώτο: Νόμισμα του Σεύθου. Γράφει: ΣΕΥΘΟΥ, αλλά όχι 'βασιλέως', ήταν, ήδη, μακεδονική επαρχία.
Η Σευθόπολις ανακαλύφθηκε το 1948 στην διάρκεια εργασιών για τη δημιουργία του φράγματος του ποταμού Κοπρίνκα κοντά στην πόλη Καζανλάκ της Βουλγαρίας.