Πρέσπες: Τι ζήτησε ο Γκρουέφκσι από τον Παπανδρέου

Γράφει ο Γιώργος Εχέδωρος

Στη τριμερή συνάντηση των πρωθυπουργών Ελλάδας, Αλβανίας και πΓΔΜ που πραγματοποιήθηκε στις Πρέσπες την περασμένη Παρασκευή 27 Νοεμβίου 2009, εκτός των οικολογικών θεμάτων συζητήθηκαν και ζητήματα που αφορούν τις τρεις χώρες.
Όπως, ήδη, αναφέραμε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Σαρί Μπερίσα επικέντρωσε τα αιτήματα στους μετανάστες Αλβανούς που βρίσκονται στην Ελλάδα. (Δες : Πρέσπες: Τι ζήτησε ο Μπερίσα από τον Παπανδρέου )
Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Νίκολα Γκρουέφσκι, μετά την δίωρη συζήτηση που είχε με τον έλληνα πρωθυπουργό, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Σήμερα μου ανακοινώθηκε ότι η ελληνική πλευρά παραμένει στις θέσεις της, όπως ακριβώς αυτές παρουσιάστηκαν από τον εκπρόσωπο της Ελλάδας στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στον ΟΗΕ, τόσο για το θέμα της ονομασίας όσο και για το ζήτημα της εθνικής ταυτότητας. Έτσι μπορώ να πω ότι δεν σημειώθηκε κάποια πρόοδος. Ωστόσο θα συνεχίσουμε τις συνομιλίες, θα συνεχίσουμε τον διάλογο, ενώ οι εκπρόσωποι των δύο χωρών στον ΟΗΕ θα συνεχίσουν το έργο τους»

Επιπρόσθετα ο Γκρουέφσκι ζήτησε να δημιουργηθεί ένα νέο διασυνοριακό σημείο μεταξύ των δύο χωρών, καθόρισε μάλιστα πως αυτό να είναι οι Πρέσπες.
Ζήτησε επίσης τη δημιουργία σιδηροδρομικής γραμμής που θα ενώνει τη Φλώρινα με το Μοναστήρι.
Όπως δημοσιεύτηκε, ο έλληνας πρωθυπουργός είδε θετικά αυτά τα ζητήματα.

Πηγές: Focus Information Agency
Το Βήμα