Θ. Πάγκαλος 2008: Για να θυμηθούμε...


ΣΥΓΚΡΟΥΣΤΗΚΕ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΜΙΛΟΣΟΣΚΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΤΗΣ FYROM

Ο Πάγκαλος πήρε τη σάρισα

«Αψιμαχίες» είχαμε χθες στα Σκόπια μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών της χώρας Αντόνιο Μιλόσοσκι και του Θόδωρου Πάγκαλου, ο οποίος βρέθηκε εκεί με αντιπροσωπεία της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης.

Πάγκαλος: Αν μείνεις θα έχουμε πρόβλημα
Σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του Ελληνα βουλευτή, ο Σκοπιανός ΥΠΕΞ εμφανίστηκε προκλητικός, λέγοντας ότι «οι Ελληνες πολιτικοί δημιουργούν προβλήματα εθνικισμού, για να γλιτώσουν από τα σκάνδαλα». Και, επιπλέον, έθεσε θέμα τουρκικής, σλαβομακεδονικής και αλβανικής μειονότητας στην Ελλάδα, επικαλούμενος τη διεθνή οργάνωση «Παρατηρητήριο του Ελσίνκι».

Οπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση, ο κ. Πάγκαλος απάντησε, καταγγέλλοντας τον κ. Μιλόσοσκι, ότι συκοφαντεί την Ελλάδα για θέματα άσχετα με το αντικείμενο της διαπραγμάτευσης μεταξύ των δύο χωρών και πρόβλεψε ότι, αν παραμείνει υπουργός ο κ. Μιλόσοσκι, θα έχουμε γενικευμένη κρίση με άδηλα αποτελέσματα.

Από τις συναντήσεις που έγιναν, όπως αναφέρει ο κ. Πάγκαλος, έγιναν εμφανείς οι διαφορές μεταξύ των Σκοπιανών αξιωματούχων. Ο πρόεδρος Τσερβένκοφσκι ήταν μετριοπαθής, ο πρωθυπουργός Γκρούεφσκι αδιάλλακτος, ενώ ο Μιλόσοσκι «ξεπέρασε κάθε όριο».

Τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου από τα Σκόπια επιβεβαιώνει τη μετριοπάθεια του προέδρου της ΠΓΔΜ, καθώς σε ανακοίνωση του γραφείου του αναφέρεται ότι «η χώρα του παραμένει προσηλωμένη στην εξεύρεση λύσης στο θέμα του ονόματος», λύση η οποία «δεν θα απειλεί τα εθνικά και κρατικά συμφέροντά της».

Σε ανακοίνωση του προέδρου της Βουλής Τράικο Βελιάνοφσκι, πάντως, δίνεται και μια άλλη διάσταση. Αναφέρεται ότι ο κ. Πάγκαλος, μιλώντας για την εκκρεμότητα της ονομασίας σημείωσε πως στην ουσία δεν υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα στις σχέσεις των δύο χωρών και πως η συνεργασία τους είναι καλή και αναπτύσσεται διαρκώς.

Μάλιστα, στην ανακοίνωση προστίθεται ότι ο κ. Πάγκαλος είπε πως «η διαφορά για το θέμα της ονομασίας είναι ιδεολογικής φύσεως και εντοπίζεται στη Δεξιά». Υπενθύμισε δε ότι, όταν ήταν υπουργός στην Ελλάδα, είχε προτείνει να λυθεί το πρόβλημα με την προσθήκη, σε παρένθεση, της ονομασίας της πρωτεύουσας, δηλαδή «Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)».

Μιλόσοσκι: Πρόβλημα είναι οι Ελληνες πολιτικοί
Μοναδικό όνομα

Στο μεταξύ, από τα ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ, ο ανταποκριτής μας στη Ν. ΥΟΡΚΗ ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΣΙΤΣΑΣ μεταδίδει:

Τη θέση της ΠΓΔΜ, ότι το περιεχόμενο και οι ιδέες Νίμιτς που κατατέθηκαν στο πρόσφατο ταξίδι του στην περιοχή θεωρούνται μη αποδεκτά από την ηγεσία των Σκοπίων, θα μεταφέρει στη σημερινή συνάντησή του με τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ ο διαπραγματευτής της γειτονικής χώρας Νίκολα Ντιμιτρόφ.

Σκοπιανές διπλωματικές πηγές στην έδρα του ΟΗΕ ανέφεραν στην «Ε» ότι το τελευταίο πακέτο δεν εμπεριέχει συγκεκριμένο όνομα, αλλά περισσότερες εκδοχές για ένα και μοναδικό όνομα για χρήση στο εξωτερικό και στο εσωτερικό. Η πρότασή του περιλαμβάνει 4 εκδοχές της προτεινόμενης ονομασίας «Βόρεια Μακεδονία», η οποία θα προορίζεται για ευρύτερη διεθνή χρήση, συμπεριλαμβανομένων και των διμερών σχέσεων με τις χώρες που έχουν ήδη αναγνωρίσει το συνταγματικό όνομα της ΠΓΔΜ, ενώ αυτή θα αναγράφεται και στα διαβατήρια των πολιτών της χώρας.

Για τα ζητήματα που συνδέονται με την εθνική ταυτότητα, οι ίδιες πηγές επιβεβαιώνουν τα σκοπιανά δημοσιεύματα, ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να «κλείσει τα μάτια» ενώπιον του εγγράφου του ΟΗΕ, της λεγόμενης ταυτότητας της ΠΓΔΜ, στην οποία θα αναφέρεται ότι η εθνικότητα και η γλώσσα είναι «μακεδονική». Η Αθήνα, ισχυρίζονται οι Σκοπιανοί διπλωμάτες στον ΟΗΕ, προτείνει, όπως αντί της αγγλικής εκδοχής (Macedonian), να χρησιμοποιείται ο όρος «μακεδονική», αλλά στη λατινική της γραφή («Makedonski»).

Επίσης, μη αποδεκτά από το τελευταίο πακέτο Νίμιτς, που χαρακτηρίζεται από τη σκοπιανή διπλωματία ως «φιλελληνικό», είναι και τα σημεία της πρότασης για αποποίηση του αρχαίου παρελθόντος, αλλαγή διαβατηρίων, που σημαίνει διεθνή χρήση του νέου ονόματος, μη χρήση του όρου «μακεδονικός», καθώς και η αλλαγή του Συντάγματος.

Λόγω του ότι το μεγαλύτερο μέρος της τελευταίας δέσμης ιδεών Νίμιτς είναι μη αποδεκτό από την ΠΓΔΜ, στην προχθεσινή συνάντηση Τσερβένκοφσκι-Γκρούεφσκι συμφωνήθηκε ότι ο διαπραγματευτής Νίκολα Ντιμιτρόφ (που θα συνοδεύεται από τον Μάρτιν Πρότουγκερ, διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Σκοπιανού πρωθυπουργού) θα προσέλθουν στη συνάντηση κομίζοντας αντιπροτάσεις για τη λύση της εκκρεμότητας.

Οπως ανακοινώθηκε χθες από τα Ηνωμένα Εθνη, στις νέες εκ του σύνεγγυς επαφές των μερών στη Νέα Υόρκη με τον ειδικό διαμεσολαβητή δεν θα υπάρξουν επίσημες δηλώσεις. Ο Μάθιου Νίμιτς, μετά τη σημερινή συνάντηση με τον Νίκολα Ντιμιτρόφ, έχει προγραμματίσει συνάντηση την προσεχή Δευτέρα με τον Ελληνα διαπραγματευτή Αδ. Βασιλάκη.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 10/07/2008