Έτοιμος ο ‘Αλεκσαντάρ Μακεντόνσκι’ !

Γράφει ο Γιώργος Εχέδωρος

Ιδιαίτερα κατακριτέα είναι τα σχόλια του σημερινού (Δευτέρα 14 Δεκ’ 09) σερβικού δημοσιεύματος της Σερβικής Ραδιοτηλεόρασης (Радио Телевизија Србијe) που έχει τον τίτλο
«Ο Αλέξανδρος ιππεύει στα Σκόπια»( Александар јаше ка Скопљу).

Το δημοσίευμα κάνει λόγο για το αμφιλεγόμενο άγαλμα του Αλεξάνδρου, το οποίο έχει ολοκληρωθεί και σύντομα θα τοποθετηθεί στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων.
«Το άγαλμα μαζί με τη βάση του θα είναι περίπου επτά μέτρα ύψος. Η κυβέρνηση της πΓΔΜ έχει πληρώσει για αυτό πέντε εκατομμύρια ευρώ και η απόφαση αυτή εξόργισε τους Έλληνες αλλά και τους δυτικούς διπλωμάτες» αναφέρει το δημοσίευμα.

«Κατασκευάστηκε», συνεχίζει το κείμενο, «στα ιταλικά χυτήρια Marinela της Φλωρεντίας και το τελικό ύψος του αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου με τον Βουκεφάλα είναι 12 μέτρα. Θα τοποθετηθεί στην περίφημη πλατεία των Στρατηγών των Σκοπίων παρά την αντίθεση της Αθήνας αλλά και των τοπικών αρχιτεκτόνων που πιστεύουν πως η τοποθέτηση αυτή θα καταστρέψει ένα γραφικό μέρος της πόλης.»

Όπως σημειώνεται η ακριβής ημερομηνία κατά την οποία θα γίνει η τοποθέτηση και τα αποκαλυπτήρια δεν είναι ακόμη γνωστή.
Ωστόσο ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου των Σκοπίων Βλαντιμίρ Τοντόροβιτς δήλωσε πως αυτό θα γίνει μέσα στο προσεχές εξάμηνο.
Η κυβέρνηση της πΓΔΜ κατασκευάζει, επίσης, μια σειρά έργων που θα αποδεικνύουν(...) την καταγωγή των αρχαίων Μακεδόνων.
Με μεγάλη μάλιστα μυστικότητα αποφάσισε να οικοδομήσει νέο κτίριο στην πλατεία όπου θα στεγαστεί το Συνταγματικό Δικαστήριο της ‘Μακεδονίας’. Το κτίριο αυτό θα ονομαστεί ο «Παρθενώνας του Βαρδάρη» και θα είναι αντίγραφο αρχαίων (ελληνικών) ανακτόρων. Θα στοιχίσει μάλιστα 30 εκατομμύρια (!!) ευρώ.

«Η κατασκευή του ‘Παρθενώνα του Βαρδάρη’» σημειώνει το σερβικό δημοσίευμα "είναι ένα μέρος μόνον της ‘αρχαιοποίησης’ της πΓΔΜ, που ξεκίνησε πριν από αρκετά χρόνια, όταν το αεροδρόμιο των Σκοπίων μετονομάστηκε σε ‘Μέγας Αλέξανδρος’, ενώ το εθνικό στάδιο της πόλης πήρε το όνομα του πατέρα του Αλεξάνδρου, ‘Φίλιππος Β΄’».

Τα σχόλια που ακολουθούν του δημοσιεύματος, από τους Σέρβους πολίτες είναι εντυπωσιακά ως προς το ύφος αλλά και το περιεχόμενο.
Κυριαρχούν του τύπου:
«αν ένα κράτος δεν έχει δική του ιστορία και επιζητά να αποκτήσει, κλέβει από τους γύρω του. Οι Έλληνες έχουν τον Αλέξανδρο όπως οι Σέρβοι τον Μάρκο Κράλιεβιτς»,
«Η απόφαση των Σκοπίων είναι επαίσχυντη αντί να δημιουργήσουν μια δική τους ταυτότητα κλέβουν των γειτόνων τους...»
κ.ά.