Τουρκικές εφημερίδες: «Η θεία Λειτουργία στο Φανάρι»

Γράφει ο Γιώργος Εχέδωρος

Η μεγάλη απήχηση που είχε η συνέντευξη του Οικουμενικού Πατριάρχη στο αμερικανικό δίκτυο CBS έχει ανησυχήσει σοβαρά την πολιτική ηγεσία της Τουρκίας. Οι δηλώσεις του κ.Βαρθολομαίου περί «σταυρωμένου» και «πολίτη δεύτερης κατηγορίας» στην Τουρκία, δεν εντυπωσίασε και ανησύχησε μόνον τους Έλληνες ανά το κόσμο, αλλά απασχόλησε και την αμερικανική, -κυρίως- κοινή γνώμη.
Μέσα στα πλαίσια της αντιστροφής των εντυπώσεων αυτών, τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, παρουσιάζουν για πρώτη φορά τη χριστουγεννιάτικη θεία λειτουργία που πραγματοποιήθηκε στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου της Κωνσταντινούπολης.
Η φωτογραφία που δημοσιεύουμε είναι από τη εφημερίδα «Ραντικάλ» και εμπλουτίζει το άρθρο το οποίο τιτλοφορείται: «Το Οικουμενικό Πατριαρχείο κατά τη Λειτουργία των Χριστουγέννων».
Γράφει επί λέξει:
«Την θεία λειτουργία που κράτησε 4 ώρες και τελείωσε με τη θεία κοινωνία (ψωμί με κρασί), παρακολούθησαν έλληνες της Τουρκίας, έλληνες που ήρθαν από την Ελλάδα αλλά και ορθόδοξοι από άλλες χώρες».
Ο τουρκικός τύπος προϊδεάζει τις επόμενες κινήσεις της τουρκικής πολιτικής αφού είναι βέβαιο πως θα δεχθεί πιέσεις από τις ΗΠΑ για τη λειτουργία της Σχολής της Χάλκης.