Σάββατο, 19 Δεκεμβρίου 2009

Ανησυχία στην πΓΔΜ για την κρίση της Ελλάδας

Γράφει ο Γιώργος Εχέδωρος

Η δημοσιονομική αστάθεια της Ελλάδας προκαλεί φόβο για περαιτέρω επιδείνωση της ήδη υπάρχουσας κρίσης στην πΓΔΜ.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Radio Slobodna Evropa εκφράζονται ανησυχίες στο κυβερνητικό επιτελείο της πΓΔΜ από δύο πιθανότητες που θα μπορούσαν να προκύψουν.

Γράφει συγκεκριμένα ο Срѓан Стојанчов:
«Δύο είναι οι πλευρές που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν την οικονομική κατάσταση της χώρας.
Από τη μια πλευρά είναι η αναμενόμενη μείωση των ξένων επενδύσεων που προέρχονται από την Ελλάδα γιατί υπάρχει το ενδεχόμενο η ελληνική κυβέρνηση να αντλήσει χρήματα από τις επιχειρήσεις για να καλύψει την τρύπα του προϋπολογισμού.
Από την άλλη πλευρά, αν η ελληνική κυβέρνηση αποφασίσει τη γενικότερη επιβάρυνση των επιχειρήσεων, θα αναζητούσαν αυτές, εναλλακτικές θέσεις για τις επενδύσεις.
»Είναι δύσκολο να προβλεφτεί εάν και πόσο θα επηρεάσει δυσμενώς η κρίση και ιδιαίτερα με τον νέο προϋπολογισμό της Ελλάδας τη χώρα μας.»
Στο οικονομικό άρθρο επισημαίνεται πως αν χειροτερέψει η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, τότε θα υπάρξουν προβλήματα στις ελληνικές τράπεζες και φυσικά στα υποκαταστήματά τους στις γειτονικές χώρες. «Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος ας σημειωθεί πως κατέχει μια εμπορική τράπεζα στα Σκόπια»…
Ο συντάκτης σημειώνει πως το γενικό συμπέρασμα που προκύπτει από τις εκτιμήσεις των τοπικών οικονομολόγων αλλά και των κυβερνητικών στελεχών, δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως αισιόδοξο.
«Ο οικονομολόγος Βλαντιμίρ Γκλικόροφ του Ινστιτούτου Οικονομικών της Βιέννης, υποστηρίζει πως είναι ακόμη ασαφές για το πόσο βαθιά είναι η κρίση στην Ελλάδα. Επισημαίνει, μάλιστα, πως αν η Ελλάδα αρχίσει να ανακάμπτει δεν θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες στις ελληνικές επιχειρήσεις που βρίσκονται στην πΓΔΜ», γράφει o Срѓан Стојанчов.
Ο αναφερόμενος οικονομικός αρθογράφος, απευθύνθηκε σε έλληνες επιχειρηματίες που έχουν επενδύσεις στα Σκόπα για να ζητήσει την άποψή τους, αλλά οι τελευταίοι αρνήθηκαν να σχολιάσουν οτιδήποτε γι’ αυτό.
Ο σκοπιανός διευθυντής του Οργανισμού για τις Ξένες Επενδύσεις κ. Βίκτορ Μίζο υποστηρίζει πως οι ελληνικές επιχειρήσεις στην πΓΔΜ είναι διαφοροποιημένες από την Ελλάδα και δεν πρέπει να συνδέεται η κρίση της χώρας αυτής με τις επιχειρήσεις αυτές.
«Είναι αλήθεια», τονίζει, «πως ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στην πΓΔΜ είναι η Ελλάδα. Αλλά πρέπει να γνωρίζουμε πως σε μια αναπτυγμένη οικονομία της αγοράς ( όπως της ελληνικής) δεν πρέπει να συνδυάζονται οι καταστάσεις που επικρατούν στο δημόσιο με τον ιδιωτικό τομέα».
Ως κατακλείδα στο άρθρο, σημειώνει πως στα χέρια των Ελλήνων επενδυτών βρίσκονται ορισμένες από τις πιο μεγάλες επιχειρήσεις της πΓΔΜ, όπως η Family Ζυθοποιία, η CEMENTARNICA USJE, η Commerce Bank και τα διυλιστήρια Okta και σε μια ενδεχόμενη κρίση που θα επεκταθεί στην πΓΔΜ θα είναι καταστρεπτική για τη χώρα.