Ο ελληνικός αέρας της Νιζύν

Η εκκλησία του Αγίου Μιχαήλ στη Νιζύν της Ουκρανίας (17ος αιώνας)

Γράφει ο Γιώργος Εχέδωρος

Ως «ελληνική πρωτεύουσα» της Ουκρανίας ονομαζότανε η πόλη Νιζύν, που βρίσκεται βορειοδυτικά του Κιέβου στα 150 χιλιόμετρα.

Σύμφωνα με το ιστορικό της πόλης οι Έλληνες ήρθανε στην περιοχή στις αρχές του 1600. Επρόκειτο κυρίως για έμπορους και τεχνίτες. Έτσι, στα μέσα του 17ου αιώνα η ελληνική κοινότητα μεγάλωσε αφού εγκαταστάθηκαν σε αυτήν ελληνικές οικογένειες που ήρθαν στην περιοχή από το τότε Οθωμανικό κράτος.

Οι Έλληνες εργάστηκαν για την δημιουργία και τον καλλωπισμό της πόλης, δημιουργώντας κτίρια πρωτότυπα και τη μεταμόρφωσαν με την εργασία τους σε μια ανθηρή πολιτεία. Ξακουστοί ήταν οι έλληνες ξυλουργοί που μετέτρεπαν τα ουκρανικά δέντρα σε ξυλουργικά καλλιτεχνήματα.
Ήταν τόσο μεγάλος ο ενθουσιασμός του Μπογδάν Χμελνίτσκι που ήταν ο Χέτμαν της περιοχής (εκπρόσωπος του Τσάρου) που παραχώρησε στους Έλληνες της Νιζύν (τους Νιζύνες Έλληνες’, όπως τους λέγανε) προνόμια και εισηγήθηκε για αυτούς στον Τσάρο την απαλλαγή φόρων και δασμών.
Τους βοήθησε μάλιστα να κατασκευάσουν ελληνικό σχολείο γύρω στα 1650 αλλά αυτό λειτούργησε πολύ αργότερα, στα 1696.

Το αξιοσημείωτο είναι πως το σχολείο αυτό διατηρείται μέχρι τις μέρες μας όπως ήταν τότε με τον σταυρό στο ψηλότερο σημείο του. Διατηρείται ακόμη και η εκκλησία του αγίου Μιχαήλ, που ανήκε στην ελληνική κοινότητα.

Στην πόλη Νιζύν (Nizhyn) ήταν η έδρα ενός σημαντικού συντάγματος Κοζάκων (μέχρι το 1782) το οποίο εφοδίαζαν οι έλληνες της περιοχής.

Αναφέρεται μάλιστα πως μετά την αποχώρηση των Κοζάκων οι Έλληνες δημιούργησαν με δικές τους δαπάνες το Δικαστικό Μέγαρο της πόλης.

Όπως σημειώνεται στο ουκρανικό κείμενο, λατρευτικοί χώροι όπως μοναστήρια και ναοί κτίστηκαν στην περιοχή με πόρους από τους Κοζάκους και τους έλληνες κατοίκους.

Οι ‘Νιζύνες έλληνες’ δημιούργησαν και έκαναν θεσμό τις εμπορικές εκθέσεις της πόλης. Και όπως αναφέρει η Богдана КОСТЮК:
 
« οι Ουκρανοί έλληνες, έρχονται στη Νιζύν να αναπνεύσουν τον αέρα της πόλης και να αισθανθούν το άγγιγμα της ιστορίας της»

--
Το παρόν γράφηκε με αφορμή του κειμένου της Богдана КОСТЮК: «НІЖИН: ГРЕЦЬКЕ МІСТО УКРАЇНИ»





Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr