Βούλγαρος πρωθυπουργός: «Είμαι θαυμαστής του Παπανδρέου»


Ἂρθρα & Σκέψεις 4 Ιαν 10

Μας ξάφνιασε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόϊκο Μπορίσοφ με τη συνέντευξή του στη βουλγαρική εφημερίδα «Τρούντ».

Ούτε λίγο ούτε πολύ μας λέει πως είναι θαυμαστής του Έλληνα πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου…
Σκέφτεται μάλιστα να ακολουθήσει και το παράδειγμά του, να αναλάβει, δηλαδή, ο ίδιος και το Υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας.

Γράφει η βουλγαρική εφημερίδα:
«Είναι γνωτό ότι ο πρωθυπουργός Μπόϊκο Μπορίσοφ είναι γοητευμένος από τον Έλληνα ομόλογό του, Γιώργο Παπανδρέου. Αν και δεν έχουνε τίποτε κοινό μεταξύ τους και οι οικογένειες τους ήταν πολύ διαφορετικές, ο Βούλγαρος κατάγεται από δεξιά οικογένεια ενώ ο Έλληνας από σοσιαλιστική οικογένεια.»

«Συγχαίρω τον ελληνικό λαό»

Είναι χαρακτηριστικό το στιγμιότυπο που αναφέρεται στην εκλογική νίκη του Γιώργου Παπανδρέου του περασμένου Οκτωβρίου:
«Όταν ο έλληνας Παπανδρέου κέρδισε τις εκλογές στις αρχές Οκτωβρίου του 2009, ο Μπορίσοφ αναφώνησε: ‘Συγχαίρω θερμά τον ελληνικό λαό για την εκλογή ενός τέτοιου ηγέτη’.

Τώρα που η υπουργός εξωτερικών της Βουλγαρίας Ρουμιάνα Τζέλεβα θα αναλάβει τη θέση της επιτρόπου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σκέπτεται πολύ σοβαρά ο Βούλγαρος πρωθυπουργός να εφαρμόσει το ελληνικό μοντέλο και να κρατήσει το Υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας.
Η βουλγαρική εφημερίδα που σχολιάζει τα ανωτέρω επισημαίνει πως η απόφαση του Έλληνα πρωθυπουργού να κρατήσει το υπουργείο εξωτερικών υπαγορεύτηκε από τη διπλωματική εμπειρία του Παπανδρέου στα επίκαιρα ανοίγματα που είχε η Ελλάδα, στη διαφορά με τα Σκόπια, το ζήτημα της Κύπρου με την Τουρκία καθώς και η ένταση στο Αιγαίο Πέλαγος.