Αρχιεπίσκοπος Οχρίδας: Όσο υπάρχει "Μακεδονία" η εκκλησία θα είναι 'Μακεδονική'

Όσο υπάρχει «Μακεδονία» και «μακεδονική ταυτότητα» η εκκλησία θα είναι «Μακεδονική»

Ο αρχιεπίσκοπος Οχρίδας φαίνεται, ήδη, προβληματισμένος για την ονομασία της 'εκκλησίας΄ του, που δεν έχει αναγνωριστεί από καμιά εκκλησία, και μετά τις αμφιταλαντεύσεις πολλών σκοπιανών κύκλων σχετικά με την ονομασία της πΓΔΜ.

"Δεν θα μπορούσα να σκεφτώ να αλλάξω την επωνυμία της «Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας» γιατί δεν θα αντανακλά την ταυτότητα του λαού της.

Ενώ υπάρχει ‘μακεδονική’ γλώσσα, 'Μακεδονικό' κράτος και 'μακεδονική' ταυτότητα, η εκκλησία θα λέγεται ‘Μακεδονική’.


"Ελπίζω πως δεν έχουν διαφορετική άποψη οι αξιωματούχοι της Κυβέρνησης σε αυτό, δήλωσε ο αρχιεπίσκοπος Οχρίδας Στέφανος σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ‘ΜΙΑ’.



Η διαφορά μας με την Ορθόδοξη Εκκλησία της Σερβίας δεν είναι μόνον εκκλησιαστική αλλά και πολιτική, αλλά αυτό δεν σχετίζεται με την ονομασία.

Ο σκοπιανός ιερωμένος υπεραμύνθηκε του δικαιώματος της ανεξάρτητης "Ορθόδοξης μακεδονικής εκκλησίας" και εξέφρασε την ευχή ο νέος πατριάρχης των Σέρβων να κατανοήσει την ανάγκη ύπαρξης ξεχωριστής Εκκλησίας.

Σημειώνεται πως η λεγόμενη 'μακεδονική εκκλησία' έγινε στη λογική της μακεδονοποίησης των πάντων στο μικρό αυτό κρατίδιο της βαλκανικής χερσονήσου.