Ο νέος Πατριάρχης της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας



Βελιγράδι Ιανουάριος 24
Ο Σεβασμιότατος Επίσκοπος Νίσης, Ειρηναίος, ενθρονίστηκε χθες στον Καθεδρικό Ναό του Βελιγραδίου ως ο 45ος Πατριάρχης της Σερβικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, μετά από την τέλεση Θείας Λειτουργίας.

Τα διακριτικά του Πατριάρχη, δηλαδή το εγκόλπιο Αρχιεπισκόπου, το σκήπτρο και το λευκό επαννοχαμήλαυκο επέδωσε, στον Ειρηναίο, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μαυροβούνιου και Παραθαλασσίου, Αμφιλόχιος, ο οποίος ήταν φύλαξ του πατριαρχικού θρόνου της Σερβικής Ορθοδόξου Εκκλησίας από την ημερομηνία θανάτου του τελευταίου Σέρβου Πατριάρχη, Παύλου, στις 15 Νοεμβρίου 2009, μέχρι τη σημερινή μέρα ενθρόνισης του νέου Πατριάρχη.

Ο νέος Σέρβος Πατριάρχης Ειρηναίος δήλωσε, μετά την επίσημη τελετή της ενθρόνισής του, ότι η σημερινή μέρα αποτελεί μεγάλη μέρα για αυτόν προσωπικά, και πρόσθεσε πως πιστεύει ότι πρόκειται για μεγάλη μέρα και για το σερβικό λαό και για την Εκκλησία μας, επειδή ο Σέρβος Πατριάρχης παρουσίαζε, πάντα, ενώπιον του Θεού, την ιστορία του λαού του, συμμεριζόταν την τύχη του λαού του, τη χαρά του, αλλά και την τραγωδία του. «Για όλα αυτά μαρτυρεί η ιστορία μας»,- πρόσθεσε ο Πατριάρχης Ειρηναίος.

Τα συγχαρητήρια του Πάπα

Ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ΄ και ο πρόεδρος του Παπικού συμβουλίου για την προώθηση της ενότητας ανάμεσα σε Χριστιανούς, καρδινάλιος Valter Kasper, εξέφρασαν τα συγχαρητήρια τους προς το νέο Σέρβο Πατριάρχη Ειρηναίο για την εκλογή του, και εξέφρασαν την ελπίδα ότι οι εκπρόσωποι των δύο Εκκλησιών θα εμβαθύνουν ακόμα περισσότερο την μέχρι τώρα συνεργασία τους.

Επίσης ειλικρινή συγχαρητήρια προς το νεοεκλεγέντα Σέρβο Πατριάρχη απηύθυνε και ο Πατριάρχης της Ρουμάνικης Ορθόδοξης Εκκλησίας, Δανιήλ.