Η Στρατιωτική Προσέγγιση Ελλάδας Ισραήλ



Από άρθρο του Fikret Ertan – της τουρκικής εφημερίδας ‘Zaman’

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το Ισραήλ προετοιμάζεται για μια πιθανή αεροπορική επίθεση κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν.

Είναι αλήθεια πως η χώρα αυτή κατά τους τελευταίους μήνες έχει κάνει αρκετές πρόβες για την επίθεση αυτή, όπως επίσης έχει προβεί και σε ασκήσεις στο εσωτερικό της χώρας ενεργοποιώντας την πολιτική άμυνα.
Πρόκειται για εξελίξεις που έχουν δρομολογηθεί.

Το Ισραήλ είναι πιθανόν να ζητήσει βοήθεια από, φιλικά προς αυτό, κράτη.
Πρώτο κράτος μας έρχεται στο νου οι ΗΠΑ.
Οι δύο χώρες τον περασμένο Οκτώβριο είχαν ολοκληρώσει μια άσκηση 21 ημερών από κοινού που είχε την ονομασία Juniper Cobra.

Θεωρήθηκε, η άσκηση αυτή, ως προετοιμασία μιας πιθανής οργανωμένης επίθεσης βαλλιστικών πυραύλων καθώς και δοκιμής των αμερικανικών X Band radar, των Patriot 3, καθώς και του ολοκληρωμένου συστήματος Aegis σε συνδυασμό με το ισραηλινό ARROW-2.
Σκοπός τους ήταν η αποτελεσματικότητα των συστημάτων και ο συντονισμός σε μια πιθανή κατάσταση πολέμου.

Η σημαντική αυτή άσκηση με τις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ έγινε νότια της Κρήτης και στο ανατολικό Αιγαίο, ενώ δεν δημοσιεύθηκε στον Τύπο.
Η άσκηση μας έγινε γνωστή από δημοσίευμα αμερικανικής εφημερίδας.

Τον περασμένο έτος μεταξύ 28 Μαίου και 12 Ιουνίου που διεξήχθη η άσκηση, είχαν λάβει μέρος περίπου 100 μαχητικά αεροσκάφη F-15και F-16 του Ισραήλ, συμμετείχαν επίσης στην άσκηση αεροπλάνα ανεφοδιασμού καθώς και ελικόπτερα διάσωσης.
Η Ισραηλινή άσκηση κάλυψε μια περιοχή περίπου 1440 χιλιομέτρων.

Μια απόσταση που είναι πολύ σχετική με την απόσταση του ιρανικού πυρηνικού κέντρου Νατάνζ, όπου υπάρχουν οι ιρανικές εγκαταστάσεις εμπλουτισμού ουρανίου.

Για το λόγο αυτόν η άσκηση θεωρήθηκε ως πρόβα μιας μακροπρόθεσμης αεροπορικής επιδρομής.

Μετά από την άσκηση, αμερικανική εφημερίδα προσκείμενη στο Πεντάγωνο έγραψε τότε πως ο σκοπός της ήταν ο εν πτήση ανεφοδιασμός καυσίμων, δίνοντας ένα σαφές μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση για την ετοιμότητα των Ισραηλινών, στα πλαίσια μιας ενδεχόμενης εναέριας επίθεσης.

Από την άλλη πλευρά, εταίρος του Ισραήλ σε αυτό το εγχείρημα ήταν η Ελλάδα.
Το ελληνικό Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για το ίδιο θέμα στα πλαίσια της άσκησης δήλωσε για στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας– Ισραήλ χωρίς να επεκταθεί σε κάποιον ιδιαίτερο σκοπό.
Ωστόσο πέρα από αυτό το σκηνικό, της αναμφισβήτητης συνεργασίας, ο αμερικανικός Τύπος, διατύπωσε την ισχυρή άποψη ή θέση, πως οι ελληνικές αρχές «προετοιμάστηκαν για την υπόθεση Ιράν».

Ως ισχυρό έρεισμα εξάλλου, της συνεργασίας αυτής, μπορεί να εκληφθεί και η αυξανόμενη σύγκλιση και στρατιωτική συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας και του Ισραήλ.

Ένα επιπλέον στοιχείο σε αυτήν την συνεργασία είναι η μυστική επίσκεψη του ναυάρχου Γ. Καραμαλίκη στα τέλη του περασμένου μήνα στο Ισραήλ.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, τον Έλληνα ναύαρχο τον υποδέχθηκαν στρώνοντας κόκκινο χαλί. Σπάνια δίνουν τέτοιες τιμές οι Ισραηλινοί.

Ο ναύαρχος Ελί Μαρούμ τον δέχθηκε στη ναυτική έδρα των Ισραηλινών Δυνάμεων της Χάιφας και έγινε ασυνήθιστη περιήγηση στο άκρως απόρρητο υποβρύχιο INS Dolphin 800, και το Saar V Class INS Eilat 501 Corvette.
Δεν γνωρίζουμε τι έκανε ο Έλληνας Ναύαρχος στο Ισραήλ ούτε αυτά που συζητήθηκαν εκεί.

Το Ισραήλ και η Ελλάδα άρχισαν μια στρατιωτική συνεργασία, και θα έπρεπε, ίσως, να γίνει μια στενότερη παρακολούθηση της συνεργασίας αυτής και να καλυφθεί το κενό που δημιουργήθηκε στην τουρκική διπλωματία.

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος