Οι Σκοπιανοί στήνουν το άγαλμα του Αλεξάνδρου


Ιανουάριος 16.
Μόλις χθες παρέλαβε η σκοπιανή κυβέρνηση τις κατασκευές που είχε παραγγείλει σε καλλιτεχνική εταιρεία της Φλωρεντίας.

Τμήματα των ιστορικών μνημείων του Μεγάλου Αλεξάνδρου και των λεόντων που θα κοσμήσουν την κεντρική πλατεία των Σκοπίων ξεφορτώθηκαν αργά χθες το βράδυ στο κέντρο της πόλης, από τα φορτηγά που τα μετέφεραν.

Προς το παρόν κρατείται άκρα μυστικότητα για το περιεχόμενο των γιγαντιαίων κιβωτίων.
Οι σκοπιανοί δημοσιογράφοι αναρωτιούνται αν πρόκειται για το άγαλμα του Αλεξάνδρου με τον Βουκεφάλα ή ήρθαν πρώτα τα μνημεία του Γκότσε Ντέλτσεφ και Ντάμ Γκρουέφ.

Η μεταφορά των μνημείων έγινε σε κομμάτια τα οποία θα συναρμολογηθούν επί τόπου λόγω του μεγάλου όγκου τους.

Ο δήμαρχος των Σκοπίων Βλαντιμίρ Τοντόροβιτς, που ρωτήθηκε σχετικά, δεν ήταν σίγουρος αν επρόκειτο για τα λιοντάρια που θα κοσμήσουν και το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου αλλά και τη γέφυρα του Γκότσε Ντέλτσεφ.

Από εκτιμήσεις, πάντως, πρόκειται για τα λιοντάρια που θα συνοδεύουν τα αγάλματα. Και αυτό τεκμαίρεται από την αναφορά του δημοσιεύματος σε μια προειδοποίηση των Βρυξελλών.
Συγκεκριμένα αναφέρεται πως η σκοπιανή κυβέρνηση «είχε προειδοποιηθεί πολλές φορές από την έδρα της ΕΕ, να μην τοποθετήσει το μνημείο του Μεγάλου Αλεξάνδρου για να μην περιπλέξει περισσότερο τη δύσκολη διαφορά με την Ελλάδα».

Και δημοσίευμα θα καταλήξει:
«η Αθήνα είχε λάβει ως προκλήσεις τις νέες ονομασίες του αεροδρομίου, του οδικού δικτύου και του σταδίου της πόλης των Σκοπίων».

Υπενθυμίζεται πως το αεροδρόμιο το ονόμασε «Μέγας Αλέξανδρος», την οδό που οδηγεί στα ελληνικά σύνορα «Λεωφόρος Μεγάλου Αλεξάνδρου» και το στάδιο της πόλης «Φίλιππος ο Β΄».