«Τα ελληνικά διπλώματα είναι άχρηστα για τους αλβανούς μετανάστες»



της Blerina Olldashi
– άρθρο από την αλβανική εφημερίδα: «Lajme» και «Albania»-25 Ιανουαρίου 2010

Τίτλος πρωτότυπου: Greqi, diploma “të pavlefshme” për emigrantët shqiptarë

Απόδοση από τα αλβανικά: Ἂρθρα & Σκέψεις

Νεαροί Αλβανοί που ζουν στην Ελλάδα μπορούν να σπουδάσουν στη χώρα αυτή, χωρίς όμως να έχουν τη δυνατότητα να ασκήσουν το επάγγελμα που έμαθαν, όπως οι συμφοιτητές τους που είναι Έλληνες.

Ο νόμος, τους αρνείται το δικαίωμα να ασκήσουν το επάγγελμα του δασκάλου ή του δικηγόρου με το αιτιολογικό ότι δεν έχουν ελληνική ιθαγένεια.

Οι μετανάστες αντιμετωπίζουν με τον τρόπο αυτό φυλετικές διακρίσεις οι οποίες τους αποχωρίζουν από την κοινωνία και το περιβάλλον που βιώνουν.

Αν και έχουν πρωτεύσει σε σχολεία και πανεπιστήμια αποκτώντας πτυχία και master στην ειδικότητά τους εντούτοις δεν μπορούν να ασκήσουν το επάγγελμά τους όπως οι εγχώριοι συνομήλικοί τους.

Και αυτό δεν ισχύει μόνον στο δημόσιο αλλά και στον ιδιωτικό τομέα.

Η μόνη αμαρτία τους είναι ότι είναι ξένοι, είναι παιδιά μεταναστών και έχουν αλβανική υπηκοότητα.

Ένας σπουδαστής που πραγματοποίησε σπουδές στο τμήμα Φιλοσοφίας- Ψυχολογίας αφηγείται την πικρή εμπειρία του μετά το πέρας των σπουδών του.

«Αφού τελείωσα το σχολείο ήθελα να εργαστώ, εδώ, στην Ελλάδα, αλλά δεν μου δόθηκε το δικαίωμα, επειδή είμαι Αλβανός υπήκοος και δεν μπορώ να βρω εργασία στο επάγγελμα αυτό», λέει ο Denis Vukaj από τη Σκόδρα, ο οποίος πήγε στην Ελλάδα το 1997.
Οι καθηγητές και οι συμμαθητές μου με επαινούσαν για την εξαιρετική επιμέλεια και πρόοδο που παρουσίαζα αλλά η απογοήτευση ήρθε μετά.

«Πριν από ένα χρόνο θέλησα να εργαστώ σε ιδιωτικό σχολείο εδώ στην Αθήνα. Ο διευθυντής του σχολείου μου είπε να αποφύγω το θέμα της εκπαίδευσης.
Πήγα στο Υπουργείο Παιδείας να ρωτήσω, να ζητήσω εξηγήσεις.
Μου είπαν ότι έχω πλήρη δικαιώματα, ίσα με όσους τελείωσαν το πανεπιστήμιο μαζί μου. Και όμως υπάρχει πρόβλημα.
Υπήρξαν πολλοί άνθρωποι που μου έλεγαν μάθε πρώτα την ιστορία της χώρας μας και μετά...

Μελέτησα τόσα βιβλία για να αποκτήσω master και μου έθεταν θέμα σχολικών βιβλίων, άνθρωποι που είχαν εθνικιστικές και ρατσιστικές προκαταλήψεις...

Σχετικά με αυτό το αρνητικό φαινόμενο ο Κόστα Πάπας, πρόεδρος του Αλβανικού Φόρουμ Νεολαίας, λέει ότι η επαγγελματική ένταξη των παιδιών των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία είναι προς το συμφέρον της.

Σε συνάντηση που είχε με την Υπουργό Παιδείας κ. Άννα Διαμαντοπούλου εξέφρασε την αισιοδοξία πως ένας νέος νόμος θα ψηφιστεί που θα επιτρέπει στα παιδιά των μεταναστών να έχουν ίσες ευκαιρίες με τα παιδιά των Ελλήνων.

Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες οι θέσεις εργασίας στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη πρέπει να δίνονται με βάση τα προσόντα τους και όχι την προέλευσή τους.