Σκόπια : Η Δικαστική Εξουσία είναι διεφθαρμένη


- σύμφωνα με έκθεση του Στρασβούργου-

Με τίτλο «η Δικαστική Εξουσία είναι διεφθαρμένη» η σκοπιανή εφημερίδα 'Ουτρίνσκι Βέσνικ' αναφέρεται σε συμπέρασμα του Συμβουλίου της Ευρώπης που χαρακτηρίζει τη πΓΔΜ, ως ‘δακτυλοδεικτούμενη’ στο ζήτημα της διαφθοράς στη Δικαιοσύνη.

Σε άρθρο του ο ανταποκριτής της εφημερίδας, Tony Glamchevski, σημειώνει πως ‘για ακόμη μια φορά μας δείχνουν με το δάχτυλο’ , σε μια συζήτηση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης με θέμα τη διαφθορά στη Δικαστική Εξουσία.

Σύμφωνα με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Νομικών Υποθέσεων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η πΓΔΜ βρίσκεται στην πρώτη σειρά της διαφθοράς του δικαστικού σώματος.

Στην έκθεση συμπεριλαμβάνονται επίσης και οι απόψεις της κοινής γνώμης και άλλων κρατών, όπου καταγράφεται σε μεγάλο βαθμό η διαφθορά στην Δικαστική Εξουσία.
Οι χώρες αυτές, που ακολουθούν την πΓΔΜ, είναι η Βουλγαρία, η Γεωργία, η Αρμενία, και το Κοσσυφοπέδιο.

Σύμφωνα με την Φιλανδή ευρωβουλευτή Kimmo Sasi οι πολίτες στις χώρες αυτές θεωρούν τη δικαστική εξουσία ως τη μεγαλύτερη πηγή διαφθοράς.

« Η κοινή γνώμη βλέπει τη διαφθορά ως ένα πρόβλημα που παρουσιάζεται σε όλους τους δημόσιους οργανισμούς και η δικαιοσύνη θεωρείται ο πιο διεφθαρμένος τομέας».

Ο Andrew Zernovski, μέλος της σκοπιανής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Στρασβούργου, δεν αμφισβητεί τα συμπεράσματα που δημοσιεύθηκαν.

«Η έκθεση αυτή αναφέρεται σε μια πραγματικότητα που υπάρχει στην πΓΔΜ. Είναι μια μεγάλη αλήθεια που παρουσιάζουν όλες οι δημοσκοπήσεις για τη δικαστική εξουσία, η οποία ως θεσμικό όργανο είναι το πιο διεφθαρμένο. Είναι ένα μεγάλο πρόβλημα που πολλές κυβερνήσεις απέτυχαν να επιλύσουν», θα επισημάνει ο Ζερνόφσκι.

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος - УТРИНСКИ ВЕСНИК