Ουκρανοί βουλευτές: Να απαγορευτεί ο κομμουνισμός στη χώρα!


Ἂρθρα & Σκέψεις 2 Ιαν. 10

Δύο αναπληρωματικά μέλη του Ανωτάτου Συμβουλίου του Ουκρανικού Κοινοβουλίου ο Ιοάν Χάρε και ο Γιαροσλάβ Ντοζόδζικ κατέθεσαν ένα σχέδιο νόμου για την απαγόρευση της κομμουνιστικής ιδεολογίας από τη χώρα καθώς και την εξάλειψη των συμβόλων των ολοκληρωτικών καθεστώτων.
Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της ουκρανικής "Газети.ua" στην αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει το έγγραφο αναφέρεται ο στόχος του νομοσχεδίου που είναι η απαγόρευση της κομμουνιστικής ιδεολογίας σε όλες τις εκφάνσεις της, ως ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη των θυμάτων της κομμουνιστικής ιδεολογίας.

Επιπλέον το νομοσχέδιο, όπως σημειώνει η εφημερίδα, καθορίζει τη νομική βάση για την απαγόρευση της κομμουνιστικής ιδεολογίας στην Ουκρανία, απαγορεύονται οι δραστηριότητες των δημοσίων ενώσεων οι οποίες επιμένουν να ακολουθούν την κομμουνιστική ιδεολογία, την κομμουνιστική προπαγάνδα και την χρήση των κομμουνιστικών συμβόλων.

Οι υποστηρικτές του εγγράφου πιστεύουν ότι ο νόμος θα βελτιώσει την διεθνή εικόνα της Ουκρανίας, και πως η νομική απάλειψη του ολοκληρωτικού παρελθόντος της χώρας θα επισπεύσει τις διαδικασίες ενσωμάτωσής της στα πλαίσια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ για την επανένωση της διαιρεμένης Ευρώπης.