Παπανδρέου: Το μόνο πρόβλημα με τα Σκόπια είναι το όνομα


Ιανουάριος 27, 2010.
«Το όνομα είναι το μόνο πρόβλημα που υπάρχει ανάμεσα στην Ελλάδα και την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας» δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός στην Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, εξέφρασε μάλιστα την πεποίθηση ότι είναι δυνατόν να επιλυθεί το όνομα και όταν βρεθεί η λύση, η Ελλάδα θα υποστηρίξει την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Ο σκοπιανός Αντρέϊ Ζερκόφσκι, μέλος του σκοπιανού κοινοβουλίου, που συμμετείχε με τους Ευρωπαίους Φιλελεύθερους, είπε ότι τα εμπόδια που προέβαλε η Ελλάδα στο δρόμο της πΓΔΜ για την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ αντιβαίνουν με τις ευρωπαϊκές αξίες, οι οποίες αποτελούν τον πυλώνα του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Ο κ. Παπανδρέου απάντησε έμμεσα, όπως γράφει η εφημερίδα Ουτρίνσκι Βέσνικ:
«Δεν θέλουμε να μπλοκάρουμε τα πράγματα, αλλά να προχωρήσουμε και να τα λύσουμε. Με το «πρόγραμμα 2014» θα επιλυθούν όλα τα προβλήματα»

Ο Έλληνας πρωθυπουργός απευθυνόμενος άμεσα στους πολίτες της πΓΔΜ επεσήμανε τα εξής:
«Μοιραζόμαστε πολλά πράγματα και πρέπει να δείξουμε κατανόηση στα προβλήματά μας. Οφείλουμε να σημειώσουμε πρόοδο με την αμοιβαία κατανόηση. Να δούμε από που προέρχονται τα προβλήματα και να προσπαθήσουμε να βρούμε από κοινού λύση. Ελπίζω πως αυτό θα γίνει σύντομα για να προχωρήσουν οι δύο χώρες μαζί».

Την σχετική ανταπόκριση από το Στρασβούργο, την υπογράφει ο Tony Glamchevski, ο οποίος σημειώνει ως κατακλείδα στο κείμενό του, και το εξής:

Στο Στρασβούργο εξεπλάγησαν από το νέο ύφος του Έλληνα πρωθυπουργού σχετικά με μια ομιλία του στην Αθήνα για τις σχέσεις των μειονοτήτων και του πολυ-πολιτισμικού και πολυεθνικού χαρακτήρα της ελληνικής κοινωνίας. Με την ευκαιρία, μάλιστα, αυτή ο κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε την επικύρωση των ευρωπαϊκών συμβάσεων στο θέμα αυτό.


Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος- УТРИНСКИ ВЕСНИК