Αλβανία: και με το νόμο η μπούργκα στις μουσουλμάνες φοιτήτριες...


Το νομοσχέδιο ‘περί προστασίας των διακρίσεων’ δίνει τέλος σε ένα πολυσυζητημένο θέμα της πολυπολιτισμικής αλβανικής κοινωνίας.

Το πέπλο, η μαντίλα, το ‘απαραίτητο αξεσουάρ’ των μουσουλμάνων γυναικών κατοχυρώνεται και δια νόμου στην Αλβανία.

Μόλις πριν από ένα χρόνο ο υπουργός Παιδείας της κυβέρνησης Μπερίσα δήλωσε πως δεν θα επιτραπεί στο πανεπιστήμιο ή το δημόσιο σχολείο τα κορίτσια να καλύπτουν το κεφάλι τους με μαντίλα.

Η αλβανική κοινωνία που είναι μοιρασμένη σε ορθόδοξους χριστιανούς, καθολικούς χριστιανούς και μουσουλμάνους άρχισε μια ατέλειωτη συζήτηση για το ζήτημα του πέπλου στο πρόσωπο των μουσουλμάνων νεαρών γυναικών.

Η συζήτηση άναψε όταν πριν από μήνες απαγόρευσαν δύο μαθήτριες στην πόλη Μπούρελ της Αλβανίας να παρακολουθήσουν τα μαθήματα στο σχολείο επειδή φορούσαν μπούργκα.

Αυτό το συμβάν είχε ως αποτέλεσμα την άμεση αντίδραση της αλβανικής μουσουλμανικής κοινότητας.
Οι μουσουλμάνοι καταδίκασαν έντονα την πράξη αυτή και τα πυρά τους στράφηκαν στον τότε υπουργό παιδείας Φάτος Μπέγια.
Ο υπουργός τότε ήταν κατηγορηματικός: «Σε όλα τα σχολεία της Αλβανίας θα απαγορευτούν τα θρησκευτικά σύμβολα γιατί η Αλβανία είναι κοσμικό κράτος»

Η αντίδραση των Μουσουλμάνων, στην τοποθέτηση του υπουργού, ήταν έντονη. Αναφέρθηκαν στο Σύνταγμα της Αλβανίας που εγγυάται το δικαίωμα της πίστης και της εκπαίδευσης.
Δημοσίευσαν, μάλιστα, επί λέξει τα εξής:

«Το Σύνταγμα της Δημοκρατίας της Αλβανίας εγγυάται σε κάθε πολίτη το δικαίωμα στην εκπαίδευση και στην ελευθερία της θρησκείας. Περιορισμοί δεν μπορούν να θίγουν την ουσία των ελευθεριών και των δικαιωμάτων και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υπερβαίνουν τα ανώτατα όρια που προβλέπονται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου»

Τελικά το σχέδιο νόμου κατατέθηκε από το Δημοκρατικό Αλβανικό Κόμμα και προβλέπει διαδικασίες υποβολής προσφυγής, σε περίπτωση καταγγελιών για θρησκευτικές διακρίσεις.

Οι μουσουλμάνες μαθήτριες και φοιτήτριες μπορούν νόμιμα, τώρα, να φορούν μαντίλα ή πέπλο στο πρόσωπό τους.


Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος – gazeta albania