Ο Γκρουέφσκι ‘πάγωσε’ σήμερα στις Βρυξέλλες


15 Ιανουαρίου.
Η σημερινή επίσκεψη του πρωθυπουργού της πΓΔΜ Νίκολα Γκρουέφκι στις Βρυξέλλες και η συνάντησή του με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Anders Fogh Rasmussen είχε ανακοινωθεί από χθές στα σκοπιανά μέσα ενημέρωσης ως μια ‘ιστορική επίσκεψη του Σλαβομακεδόνα πολιτικού'.

Ο Ρασμούσεν, ωστόσο, σε δηλώσεις του μετά την συνάντηση τους, σήμερα το μεσημέρι, έκανε σαφές στον Γκρουέφσκι πως «η ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ εξαρτάται από τη λύση της διαφωνίας του ονόματος της χώρας. Η λύση του ζητήματος αυτού, θα επιταχύνει την ένταξη της πΓΔΜ στη Συμμαχία».

Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ στη δήλωσή του ανέφερε πως η χώρα του θέλει να βρει μια λύση που θα ικανοποιεί και τις δύο πλευρές.
«Προσπαθούμε να βρούμε μια λύση που θα πρέπει να ικανοποιούνται και οι δύο πλευρές. Η χώρα μας θα συνεχίσει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις ώστε να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ».

Η αρνητική θέση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ στο αίτημα της πΓΔΜ έδωσε αφορμή να δεχθεί πυρά από το αντιπολιτευτικό σοσιαλιστικό κόμμα (SDSM).

Ο εκπρόσωπος του κόμματος της σοσιαλιστικής αντιπολίτευσης Αιμίλιαν Στάνκοβιτς δήλωσε πως «είναι η πρώτη φορά που Σλαβομακεδόνας πρωθυπουργός πήγε στις Βρυξέλλες και δεν συναντήθηκε με κάποιον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό δείχνει πια είναι η θέση της χώρας μας και πόσο απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της ΕΕ».

Μία ώρα αργότερα ο υπουργός εξωτερικών της πΓΔΜ, Αντόνιο Μιλοσόσκι, θα ρίξει βολές κατά της Ελλάδας δηλώνοντας πως «υπάρχει ένα ηθικό έλλειμμα στην Ελλάδα, όταν συζητάμε για το όνομα της χώρας. Αυτό είναι ένα μειονέκτημα που δηλώνει ότι δεν θα ξεπεραστεί στο μέλλον και θα μας δημιουργήσει προκλήσεις και πονοκεφάλους. Αλλά παρ’ όλες αυτές τις προκλήσεις θα προσπαθήσουμε να παραμείνουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».



Άρθρα & Σκέψεις με πληροφορίες από το ‘makfax’