Ένταση στο Πατριαρχείο των Ιεροσολύμων


Ἂρθρα & Σκέψεις 5 Ιαν. 10


Ο Έλληνας Πατριάρχης Θεόφιλος ο Γ΄ (φωτό) θα κάνει την παραδοσιακή διαδρομή των Χριστουγέννων από την Ιερουσαλήμ στην Βηθλεέμ, αύριο Τετάρτη 6 Ιανουαρίου, ενώ μια ομάδα από εξέχουσες προσωπικότητες της Ορθοδοξίας σχεδιάζει να διαμαρτυρηθεί κατά την επίσκεψη του, για τις πωλήσεις εκκλησιαστικής γης στο Ισραήλ.
Όπως μετέδωσε πριν από λίγο, το παλαιστινίακό ειδησεογραφικό πρακτορείο, το συμβούλιο του ‘Αραβικού Ορθόδοξου Ιδρύματος’ καθώς και οργανισμοί της Παλαιστίνης που διοργανώνουν τη διαμαρτυρία, ζητούν από την Παλαιστινιακή Αρχή να ακυρώσει το αμφιλεγόμενο συμβόλαιο πώλησης της γης.
Υπάλληλοι του συμβουλίου συναντήθηκαν την Κυριακή με τον πρωθυπουργό Σαλάμ Φαγιάντ με την ελπίδα ότι η Παλαιστινιακή Αρχή θα παρέμβει για να ακυρώσει τη συμφωνία. Ιδιαίτερα ενός μέρους αυτής που πουλήθηκε από το μοναστήρι του Μαρ Ηλία σε έναν Ισραηλινό.
Παρόντες στη συνάντηση με τον Φαγιάντ ήταν ο αναπληρωτής υπουργός Τουρισμού Μαρβάν Τουμπασί, ο πρόεδρος του κινήματος διαμαρτυρίας, το μέλος του PLC Φρουάντ Κουκάλι, Χαντέρ Αμπού Αμπάρ και ο Γεώργιος Ιχζαίηνα. Συμμετείχε ακόμη ο σύμβουλος του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, Ζίαντ Αλ Μπαντάκ.
Οι διαμαρτυρόμενοι ζητούν από τον Πατριάρχη να εφαρμόσει την υπόσχεσή του για την
ακύρωση της πώλησης της γης που πραγματοποίησε ο προκάτοχός του και ο οποίος εξέπεσε από το αξίωμα του για το λόγο αυτόν.
Ο Θεόφιλος Γ΄ ψηφίστηκε στη βάση της δέσμευσής του να επιδιώξει την επιστροφή της γης στην εκκλησία, όπου και ανήκε.
Οι διαμαρτυρόμενοι τάχθηκαν εναντίον «της συνεχιζόμενης πολιτικής εγκατάλειψης των δικαιωμάτων των Ορθοδόξων Αράβων και των υποδομών τους από τον Πατριάρχη».
Μάλιστα η ομάδα των διαμαρτυρομένων δήλωσε πως «Το συμβούλιο θα συνεχίσει να εργάζεται και να βρίσκεται σε επαφή με την Παλαιστινιακή Αρχή την προσεχή περίοδο για την εφαρμογή των απαιτήσεων των Ορθοδόξων Αράβων στην Παλαιστίνη και στην Ιορδανία και να εξουδετερώσει τις επονείδιστες επιλογές που τίθενται κατά της παλαιστινιακής γης και της εθνικής ταυτότητας».
Ωστόσο μια ομάδα των κληρικών συντάσσεται με το μέρος του Πατριάρχη. Σε σχετική δήλωσή της, η ομάδα αυτή, ανέφερε πως συναντήθηκε σε ένα μοναστήρι στη Ραμάλα την Κυριακή για να συζητήσουν τα μέλη τους, το θέμα της διαμαρτυρίας κατά την παραμονή των Χριστουγέννων (σ.σ. 6 Ιανουαρίου με το παλιό ημερολόγιο).
Εκπρόσωποι της Ομάδας αυτής συναντήθηκαν με τον Φαγιάντ, ο οποίος, όμως, δεν αντιπροσωπεύει το σύνολο της Ορθόδοξης κοινότητας.
Οι ιερείς που απαρτίζουν την ομάδα αυτήν ανέφεραν:
«Οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί της Βηθλεέμ είναι έκπληκτοι και σαφώς ενοχλημένοι από την απόφαση των Αράβων Ορθοδόξων να διαμαρτυρηθούν στη διάρκεια αυτής της θρησκευτικής γιορτής»
Η ιερείς κατηγορούν ότι ‘αραβικές και ξένες πλευρές’ προσπαθούν να αποδυναμώσουν τον Θεόφιλο.
--
Σχετικά είχαμε αναφέρει: Γυρίζουν την πλάτη στον πατριάρχη Ιεροσολύμων

-