Πραξικόπημα και θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο ετοίμαζαν οι Τούρκοι


Μυστικό σχέδιο του τουρκικού στρατού αποκάλυψε η τουρκική εφημερίδα «Ταράφ», σύμφωνα με το οποίο θα ανέτρεπαν την Κυβέρνηση Ερντογάν, μέσα από ελληνοτουρκικό θερμό επεισόδιο.
Η ανικανότητα του Ερντογάν να διαχειριστεί την κατάσταση, θα δημιουργούσε συνθήκες «ανάγκης» στρατιωτικού κράτους, σύμφωνα με το σχέδιο.

Η εφημερίδα ισχυρίζεται ότι κατέχει εκτενές υλικό, που αποδεικνύει τους ισχυρισμούς της.
Απόσπασμα του σχεδίου που δημοσιεύτηκε αναφέρει:
«Το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας θα αυξήσει την ένταση με την Ελλάδα», ώστε με αυτόν τον τρόπο να προκληθεί πρόβλημα στην Ισλαμική Κυβέρνηση Ερντογάν. Η τουρκική πολεμική αεροπορία, κατά τις πτήσεις της στο Αιγαίο, θα παρενοχλεί τα αεροσκάφη της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, για να διαμορφωθεί κλίμα σύγκρουσης.
Εάν είναι δυνατόν θα προκληθεί πτώση του αεροσκάφους μας από την ελληνική αεροπορία και εάν δεν πραγματοποιηθεί αυτό, θα προκληθεί πτώση δικού μας αεροσκάφους με πυρά. Θα διοχετευτούν στα ΜΜΕ ειδήσεις περί της πτώσης του αεροσκάφους μας από την ελληνική πολεμική αεροπορία και θα παρουσιαστεί η αδυναμία της κυβέρνησης στο θέμα αυτό».

Η εφημερίδα γράφει ότι «παράλληλα με την προβοκάτσια αυτή που θα εξελισσόταν στον αέρα, το σχέδιο στόχευε στην αύξηση της έντασης στα σύνορα στη Θράκη και στη δημιουργία κλίματος επιστράτευσης σε όλη την περιοχή».
Την ίδια στιγμή, το σχέδιο προβλέπει όπως «η διοίκηση του 134ου σμήνους θα πραγματοποιεί επιδείξεις κάθε δύο μέρες, σε διάφορες πόλεις, καλεσμένη των βιομηχανικών επιμελητηρίων, των επιχειρηματιών, των δικηγορικών συλλόγων κ.λπ.
Θα αυξηθεί η συμπάθεια του λαού προς τις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις και κατά τις επιδείξεις θα μοιραστούν δώρα στο λαό και ιδιαίτερα στα παιδιά», ώστε να είναι οι Τούρκοι πολίτες φιλικά διακείμενοι στις μεθοδεύσεις.

Προγραμματίζονταν επίσης χαμηλές πτήσεις πάνω από το Φανάρι και επίθεση με μολότοφ κατά του Ναυτικού Μουσείου, για να ενισχύσουν το κλίμα.
Εάν το σχέδιο αυτό αποτύγχανε, υπήρχε και σχέδιο β, βάσει του οποίου ομάδες στρατού θα ανατίναζαν με βόμβες τα μεγάλα ισλαμικά τεμένη Φάτιχ και Μπεγιαζίτ.


-----------
Νεώτερη εξέλιξη στο ζήτημα
Τουρκία: Διαψεύδονται τα περί σχεδιαζόμενου θερμού επεισοδίου
21 Ιανουαρίου 2010 - 2151

Διέψευσε σήμερα ο τουρκικός στρατός δημοσίευμα περί σχεδιαζόμενου θερμού επεισοδίου με την Ελλάδα μέσω πρόκλησης κατάρριψης τουρκικού πολεμικού αεροσκάφους από ελληνικά μαχητικά.
Σημείωσε δε ότι το δημοσίευμα το μόνο που εξυπηρετεί είναι να εντείνει το κλίμα.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Taraf, στόχος του υποτιθέμενου σχεδίου, ένα από τα πολλά που έχουν δει το φως της δημοσιότητας τους τελευταίους μήνες στην Τουρκία, ήταν να δημιουργήσει κλίμα απαξίωσης για την κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν.
H εφημερίδα ανέφερε επίσης ότι το σχέδιο περιλάμβανε την τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών από τον στρατό σε τζαμιά και μουσεία στην Κωνσταντινούπολη με στόχο να προκληθεί χάος.
«Η άποψή μας είναι ότι ο σχολιασμός αυτών των ισχυρισμών, με το να τους παίρνει κανείς στα σοβαρά και να δημιουργεί μόλυνση πληροφόρησης, εξυπηρετεί μόνο τους στόχους αυτών που προσπαθούν να δημιουργήσουν ένταση στην κοινωνία μας», ανέφερε στην ιστοσελίδα του το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων.
Η Taraf, η οποία ισχυρίστηκε είπε ότι είχε στην κατοχή της 5.000 σελίδες εγγράφων και κασέτες, ανέφερε ότι το επονομαζόμενο σχέδιο Sledgehammer είχε στόχο να εμφανίσει το κόμμα ΑΚ ως ανίκανο να προστατεύσει το λαό και να δικαιολογήσει την ανάληψη της εξουσίας από το στρατό το 2003.
Από την πλευρά του ο στρατός σημείωσε ότι τα έγγραφα που αναφέρει η εφημερίδα αποτελούσαν μέρος στρατιωτικού σεμιναρίου και όχι σχεδίου και δεν επρόκειτο να υλοποιηθούν.
Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση δεν έχει σχολιάσει το δημοσίευμα.

Πηγή: Reuters