Erwan Fouéré:Υπάρχει κίνδυνος αποσταθεροποίησης της πΓΔΜ


-απειλούνται τα Σκόπια με διάλυση-

Skopje Ιανουάριος 26. 18:56
«Η καθυστέρηση της επίλυσης του ζητήματος της ονομασίας της πΓΔΜ μπορεί να οδηγήσει σε αποσταθεροποίηση του κράτους σας» προειδοποίησε σήμερα ο ειδικός εκπρόσωπος της ΕΕ για την πΓΔΜ Erwan Fouéré.

« Η κυβέρνηση και το τονίζω αυτό γιατί έχει ζωτική σημασία για την επίλυση του ονόματος, είναι καιρός να δείξει θάρρος γιατί ελλοχεύουν κίνδυνοι που θα εκμεταλλευτούν την καθυστέρηση. Υπάρχει φόβος δημιουργίας προβλημάτων μεταξύ των κοινοτήτων, ακόμη και πολιτική αστάθεια» επεσήμανε ο Fouéré κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου στα Σκόπια.

Η προειδοποίηση του ειδικού εκπροσώπου της ΕΕ έγινε σήμερα στην ημερήσια τακτική συνέλευση του ευρωκοινοβουλίου πριν την ψηφοφορία μιας απόφασης για αναπτυξιακά θέματα στην πΓΔΜ.

Προειδοποίησε ακόμη πως η σκοπιανή κυβέρνηση καθυστερεί το νόμο για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στη δημόσια διοίκηση, ένα θέμα που είχε δεσμευτεί να εκπληρώσει σύντομα.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι ικανοποιημένη από την εφαρμογή του συμπεφωνημένου πλαισίου και από το επίπεδο των σχέσεων που υπάρχουν μεταξύ των κοινοτήτων στην πΓΔΜ, δεν πληροί τα κριτήρια. Ας μην ξεχνάμε το περιστατικό με την αμφιλεγόμενη «μακεδονική εγκυκλοπαίδεια».

Τα παραπάνω τόνισε ο Erwan Fouéré ο οποίος φάνηκε προβληματισμένος από τις σχέσεις των μειονοτήτων στην πΓΔΜ
«παρά την συμφωνία που έγινε στην Οχρίδα μεταξύ των μειονοτήτων εντούτοις χρειάζεται ακόμη πολύ δουλειά για να γίνει πράξη η συμφιλίωση μεταξύ τους»

Επεσήμανε για άλλη μια φορά πως η πΓΔΜ έχει μια προθεσμία έξι μηνών για την επίλυση του ονόματος ώστε να αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος- А1 Телевизија