Οι ...‘top 10’ εγκληματικές οργανώσεις του Κόσμου

Ἂρθρα & Σκέψεις 5 Ιαν. 10

Σύμφωνα τα συμπεράσματα μιας εγκληματικής μελέτης, που ανακοινώθηκε αυτές της μέρες, συγχρόνως στο Λονδίνο και τη Μαδρίτη, η ρωσική μαφία είναι το πιο ισχυρό εγκληματικό δίκτυο στον κόσμο.
Μέσα στις δέκα πρώτες εγκληματικές οργανώσεις (top 10) συγκαταλέγονται και δύο από τα Βαλκάνια.
Πρόκειται για τη σερβική και την αλβανική μαφία.
Είναι συμμορίες που δραστηριοποιούνται κυρίως στην διακίνηση ναρκωτικών, εμπόριο όπλων και πορνεία.
Όπως γράφει η απόρρητη έκθεση, η ρωσική μαφία απασχολεί περίπου 500.000 άτομα και η επιρροή της έχει αυξητική τάση. Όπως έχει καταγραφεί, νονοί της ρωσικής μαφίας ελέγχουν περίπου το 70 τοις εκατό της ρωσικής οικονομίας.

Οι ...’top 10’ εγκληματικές οργανώσεις του Κόσμου

Ρωσική Μαφία:
Έχει τον έλεγχο της πορνείας στο Μακάο, την Κίνα, την διακίνηση ναρκωτικών στο Τατζικιστάν και το Ουζμπεκιστάν και διενεργεί ‘ξέπλυμα’ χρήματος σε Κύπρο, Ισραήλ, Βέλγιο και Βρετανία.
Ασχολείται επίσης με παράνομη μετανάστευση στη Σουηδία, κλοπή οχημάτων και εξαγωγή τους σε ανταλλακτικά, εμπόριο πυρηνικών όπλων και κυριαρχεί στον έλεγχο της πορνείας στη Γερμανία.
Συμμετέχει ακόμη στις συναλλαγές προϊόντων πετρελαίου, σε ασφαλιστικές απάτες, σε συμβόλαια θανάτου, στη διακίνηση κοκαΐνης και κλεμμένων κοσμημάτων.
Ιταλική Μαφία.
Είναι η παλαιότερη οργάνωση και λειτουργεί από τον 19ο αιώνα.
Έχει 4.000 στρατευμένα άτομα που διανέμονται σε οικογένειες.
Η δράση της γίνεται στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γαλλία, τη Γερμανία, το Βέλγιο, τις Κάτω Χώρες. Τα μέλη περνούν από ‘δοκιμαστικό’ στάδιο που είναι κυρίως η δολοφονία ενός προσώπου.
Τα έσοδά της προέρχονται από το εμπόριο της κοκαϊνης και της ηρωίνης, έχει στενή συνεργασία με το κολομβιανό καρτέλ διακίνησης ναρκωτικών.

Μεντεγίν και Κάλι Καρτέλ (φωτο έναντι). Έχει ηγετική θέση στην παραγωγή κοκαΐνης στον κόσμο. Για να περιοριστεί η επιρροή του Medellin ο οποίος ζήτησε και πολιτική δύναμη στη χώρα, η κολομβιανή κυβέρνηση άρχισε να συνεργάζεται με τα καρτέλ των Κάλι που έχουν τις πιο δομημένες οργανώσεις της Μαφίας.
Ελέγχουν το σύνολο της μεταφοράς της κοκαΐνης στον κόσμο, διαθέτει μάλιστα η οργάνωση και πλοία για το σκοπό αυτόν.

Κινεζική Μαφία.
Ελέγχει τα δύο τρίτα του παγκόσμιου εμπορίου ηρωίνης, η οποία προορίζεται κυρίως για τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ελέγχει ακόμη την παράνομη μετανάστευση στην Νοτιοανατολική Ασία, Ευρώπη και ΗΠΑ. Ασχολείται με κλοπές, δολοφονίες, συμβάσεις μαϊμού, πειρατείες κλπ. Στην κινεζική μαφία συμμετέχουν περίπου 30.000 άτομα από την Κίνα, Μαλαισία, Ταϊβάν και Σιγκαμπούρη.

Η Ιαπωνική Ομάδα YAKUZA. Θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες εγκληματικές συμμορίες στον κόσμο με ενεργά μέλη 110.000 άτομα που εξυπηρετούν 2.500 ιαπωνικές οικογένειες.
Είναι παλιά οργάνωση αφού η ίδρυσή της ανάγεται περί το 1700.
Τα μέλη της έχουν τατουάζ σε όλο τους το κορμί, ένα υποχρεωτικό 'στάδιο' βαπτίσματος.
Δραστηριοποιείται στην πορνεία, στα τυχερά παιχνίδια, την πορνογραφία, την παράνομη μετανάστευση, τη διακίνηση ναρκωτικών, το ξέπλυμα χρήματος.
Το ετήσιο εισόδημά της υπολογίζεται σε 71 δισεκατομμύρια δολλάρια και ξεπερνά τον προϋπολογισμό πολλών κρατών.

Μεξικάνικη Μαφία.
Ιδρύθηκε στις φυλακές των ΗΠΑ από εγκληματίες του δρόμου. Σήμερα απαριθμεί περί τα 30.000 άτομα.

Ισραηλινή Μαφία.
Εμπλέκεται σε πολλές χώρες στην πορνεία, τη διακίνηση ναρκωτικών αλλά και την επεξαργασία ναρκωτικών ουσιών. Έχει το μονοπώλιο στο τομέα των εξαγωγών του χασίς στη Δυτική Ευρώπη αλλά και στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η οργάνωση αυτή ήταν μέχρι πρότινος γνωστή ως μια οργάνωση που «δεν είχε λερώσει τα χέρια της με αίμα» γιατί προτιμούσε άλλες μεθοδεύσεις.
Σήμερα, ωστόσο, θεωρείται από τις πιο άγριες και συνεργάζεται στενά με τους Ρώσους.

Σερβική Μαφία.
Λειτουργεί με επιτυχία σε περισσότερες από δέκα χώρες, όπως η Γερμανία, ΗΠΑ, Ιταλία, Βρετανία, Γαλλία, Σκανδιναβία. Αντικείμενά της καθορίζονται τα συμβόλαια θανάτου, η διακίνηση ναρκωτικών, επιχειρήσεις τυχερών παιχνιδιών και κλοπές. Χαρακτηριστικό της είναι να μην αφήνει ποτέ το παραμικρό ίχνος σε όλες τις παράνομες δραστηριότητες της.

Αλβανική Μαφία.
Αποτελείται από πολλές εγκληματικές συμμορίες που βρίσκονται κυρίως στην Αλβανία. Λειτουργούν, ωστόσο, στις ΗΠΑ, τη Δυτική Ευρώπη, αλλά τελευταία επεκτείνονται και σε άλλες χώρες. Στο Ηνωμένο Βασίλειο χαρακτηρίζεται ως η πλέον επικίνδυνη. Ασχολείται με το εμπόριο λευκής σαρκός, το αλκοόλ, τον καπνό, την πορνεία, κλοπές αυτοκινήτων και διακίνησής τους στη μαύρη αγορά.
Μαφία της Τζαμάϊκα- Βρετανίας.
Ιδρύθηκε από μετανάστες από την Τζαμάϊκα που διέμεναν σε φτωχογειτονιές του Λονδίνου. Ασχολίες τους: κοκαΐνη, μαριχουάνα και όπλα. Είναι γνωστή για την κτηνωδία της και την αγριότητά της με τους βρετανούς αστυνομικούς.

‘Монитор’
-