Σκόπια: Φυγή Αλβανών

Φεβρουάριος 27, 2010

Μόνον τον Φεβρουάριο 380 Αλβανόφωνοι του κράτους των Σκοπίων ζήτησαν πολιτικό άσυλο στο Βέλγιο με το δικαιολογητικό των εθνικών διακρίσεων και της κοινωνικοπολιτικής καταπίεσης στην χώρα καταγωγής τους.

Η κατάσταση έχει ανησυχήσει τη βελγική κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός του Βελγίου Yves Letermel, έρχεται στα Σκόπια στις 8 Μαρτίου συνοδευόμενος με το υπουργό μετανάστευσης, να συζητήσουν με τις σκοπιανές αρχές την κατάσταση που δημιουργήθηκε μετά την κατάργηση των διακρατικών θεωρήσεων.

Οι βελγικές αρχές που διερευνούν την υπόθεση πιστεύουν πως ένα οργανωμένο δίκτυο ταξιδιωτικών γραφείων της πΓΔΜ έχει οργανώσει όλο το σκηνικό που υπόσχεται στους καταπιεζόμενους αλβανούς μια καλύτερη ζωή στο Βέλγιο

Ο βοηθός επίτροπος για του Πρόσφυγες, του υπουργείου εσωτερικών του Βελγίου, ανέφερε πως «η άδεια της ελεύθερης μετακίνησης έδωσε την ευκαιρία σε ταξιδιωτικά γραφεία να διαφημίσουν απίστευτες υποσχέσεις σε φτωχούς ανθρώπους που αναζητούν μια καλύτερη ζωή»

Βέλγοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι αιτήσεις που κατατέθηκαν από τους σκοπιανούς το τελευταίο διάστημα, θα απορριφθούν όλες, γιατί δεν πληρούν τους όρους ενός ασύλου που γίνεται με βάση τις πολιτικές ή φυλετικές διώξεις όπως καθορίζεται στη Συνθήκη της Γενεύης.

Οι ίδιοι οι Αλβανοί, κάτοικοι Σκοπίων, διαπιστώνουν καθώς πηγαίνουν στο Βέλγιο, πως αυτά που τους υποσχέθηκαν απέχουν πολύ από την πραγματικότητα.

Ο γερμανός ευρωβουλευτής Γιώργος Χατζημαρκάκης σε συνέντευξή του για το ζήτημα αυτό στην Ντόϊτσε Βέλλε, ζήτησε από τις σκοπιανή κυβέρνηση να δημιουργήσει καλύτερες συνθήκες διαβίωσης στους πολίτες της, να επιλυθεί η διαφορά του ονόματος με την Ελλάδα, ώστε με την ένταξη της, σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, να ανοίξουν οι πόρτες για την ελεύθερη διακίνηση των πολιτών.

«Διαπιστώσαμε πως το μήνα Φεβρουάριος περίπου 380 άνθρωποι ζήτησαν άσυλο από το Βέλγιο, πέρσι ζήτησαν 201 άτομα, υπάρχει μια αύξηση 50%. Είναι ένα ανησυχητικό φαινόμενο και επικίνδυνο. Πριν αποσταθεροποιηθεί η περιοχή, πρέπει να βρεθεί μια λύση για την ονομασία του κράτους» είπε χαρακτηριστικά ο Χατζημαρκάκης

Ήδη, ο Βέλγος πρωθυπουργός ζήτησε από το ευρωκοινοβούλιο να τεθεί το θέμα αυτό στην ημερήσια διάταξη του ευρωκοινοβουλίου.

Ο αρχηγός του αλβανικού κόμματος DUI, Αλί Αχμετί, (φώτο) που συμμετέχει στην κυβέρνηση των Σκοπίων, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Οι πολίτες αλβανικής καταγωγής, οι οποίοι εγκαταλείπουν τη χώρα για να ζητήσουν άσυλο, να μην πέφτουν σε κερδοσκόπους που αποκομίζουν οικονομικά οφέλη με την υπόσχεση μιας καλύτερης ζωής»


Και θα εξηγήσει πιο κάτω:

«Τα πρόσωπα που σας υπόσχονται ότι θα βρείτε τον παράδεισο και θα γίνεται πολίτες του Βελγίου, σας παραπλανούν. Όταν φθάσετε εκεί θα σας βάλουν σε στρατόπεδα παραμονής γιατί δεν μπορούν να σας δώσουν άσυλο».


Σκοπιανό βίντεο: Οι αλβανόφωνοι εγκαταλείπουν τη χώρα και ο Αχμετί προσπαθεί να τους μεταπείσει


Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος- А1 Телевизија