Κόσοβο: η προβληματική ανεξαρτησία


Φεβρουάριος 17, 2010

«Αν και η Πρίστινα γιορτάζει την δεύτερη επέτειο από την μονομερή κήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου»γράφει η βουλγαρική εφημερίδα Дневник, «οι Κοσοβάροι συνειδητοποιούν ολοένα και περισσότερο ότι οι προοπτικές της νέας κατάστασης δεν είναι ρόδινη.

Δύο χρόνια μετά, τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα, οι επίσημες σχέσεις με τη Σερβία καθώς και η κατάσταση των συμπαγών σερβικών πληθυσμών στα βόρεια της χώρας δεν έχουν αλλάξει.

Αν και η χώρα έχει αναγνωριστεί από 65 κράτη ωστόσο η Σερβία, η Ρωσία και η Κίνα αντιστέκονται σε οποιαδήποτε ρύθμιση στον ΟΗΕ.

Η ανεξαρτησία της πρώην σερβικής επαρχίας δεν πρόκειται να επιβιώσει χωρίς την συνεχή ενίσχυση της ΕΕ και των ΗΠΑ.

Οι επιχορηγήσεις καλύπτουν το 15 τοις εκατό του ΑΕΠ και ο υπουργός Οικονομικών Αχμέτ Σάλα ετοιμάζεται να ζητήσει οικονομική ενίσχυση για να καλύψει την τρύπα του προϋπολογισμού.

Το Κοσσυφοπέδιο εξάγει κυρίως τα μέταλλά του και αυτά καλύπτουν μόνον το 10 τοις εκατό των εισαγωγών.
Σε 4-5 χρόνια θα βρίσκεται πλήρως εξαρτημένο από τους χορηγούς του, σημειώνει η αναφερθείσα βουλγαρική εφημερίδα αναφερόμενη σε οικονομική ανάλυση του Ρόιτερ.

Η ανεργία εξακολουθεί να βρίσκεται στο 40% και η αγορά εργασίας δεν έχει καμία δυνατότητα να απορροφήσει το ποσοστό αυτό. Σχεδόν το 65% του πληθυσμού είναι κάτω των 30 ετών και κάθε χρόνο προστίθενται στην ανεργία 30.000.
Ένα μεγάλο ποσοστό των νέων θέλει να μεταναστεύσει στη Δύση και είναι διατεθειμένο να πληρώσει για αυτό χιλιάδες ευρώ στους ‘διακινητές’.

Το ετήσιο εισόδημα βρίσκεται κάτω από τα 1.800 € κατά άτομο σύμφωνα με τον μέσο όρο της Ευρώπης των 24.

Οι ευρωπαίοι διπλωμάτες συχνά εκφράζουν τις ανησυχίες τους για τη διαφθορά που υπάρχει στην πολιτική ζωή της χώρας.

Μια πρόσφατη έκθεση του Balkan Investigative Reporting Network έχει δείξει ότι οι περισσότερες μεγάλες εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο Κοσσυφοπέδιο έχουν δημιουργηθεί με συνεργασίες της πολιτικής εξουσίας, μόνον και μόνον να επωφεληθούν οι ίδιοι οι πολιτικοί, από τα μεγάλα έργα υποδομής της νεόδμητης χώρας.

Η φοροδιαφυγή είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα και η παραοικονομία φθάνει στο 1 δις ευρώ που είναι όλος ο προϋπολογισμός του κράτους.

Η πολιτική κατάσταση στη χώρα χαρακτηρίζεται ως ‘θερμοκήπιο’ στο οποίο ανθούν τεράστιες διαφορές και μεταξύ των κομμάτων αλλά και μεταξύ του αλβανικού και του σερβικού πληθυσμού.
Χθες ο πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Φατμίρ Σεούντου έκανε έκκληση για δεύτερη φορά στην κατάργηση των παράλληλων πολιτικών δομών στους σερβικούς θύλακες στο βόρειο μέρος της χώρας.

Στις αρχές Φεβρουαρίου η επίσημη Πρίστινα και το Διεθνές Πολιτικό Γραφείο πρότειναν ένα σχέδιο στην επίδικη περιοχή αλλά το Βελιγράδι αντιτίθεται σθεναρά.
Το σχέδιο προβλέπει η Μιτρόβιτσα να διαιρεθεί σε δύο δήμους στα μέσα του τρέχοντος έτους αφού το σερβικό και το αλβανικό τμήμα της πόλης δεν έχουν τίποτε κοινό μεταξύ τους και οι δυνάμεις της EULKS να αναλάβουν την πλήρη έλεγχο στο σερβικό τμήμα.

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος- Дневник(Σόφια)