Αλβανία- ΟΗΕ: Ζητάει έρευνα για λαθρεμπόριο εσωτερικών οργάνων απαχθέντων Σέρβων


Φεβρουάριος 24, 2010
Τη σημαντική καταγγελία για συλλήψεις και δολοφονίες Σέρβων με σκοπό την πώληση των εσωτερικών τους οργάνων, στην περίοδο του πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο αλλά και αναφορές στο θέμα αυτό, της τέως Εισαγγελέως του Δικαστηρίου της Χάγης Κάρλας Ντελ Πόντε, όπως έγραψε στο βιβλίο της «Το Κυνήγημα» ζήτησε να διερευνηθεί ο αρμόδιος επί των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ Φιλίπ Άλστον.

Ο εισηγητής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ζήτησε από την Αλβανία «να γίνει διερεύνηση από ανεξάρτητη αρχή για το λαθρεμπόριο εσωτερικών οργάνων των απαχθέντων από το Κοσσυφοπέδιο Σέρβων , το έτος 1999, πράγμα για το οποίο υπάρχουν βάσιμες υποψίες»

Ο Άλστον με κλιμάκιο του ΟΗΕ, βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες στην Αλβανία διερευνώντας την πρόοδο της χώρας αυτής στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Χθες, τελευταία ημέρα της επίσκεψής του, δήλωσε πως η χώρα αυτή πρέπει να δημιουργήσει δυνατότητες για διενέργεια ανάκρισης επί του προκειμένου θέματος γιατί, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «η υπόθεση φαίνεται να έχει παγιδευτεί»

Ο εισηγητής του ΟΗΕ δεν παρέλειψε να σημειώσει πως «τα στελέχη της κυβέρνησης της Αλβανίας δεν έδειξαν προθυμία για συνεργασία στο θέμα αυτό και όλες οι εξηγήσεις τους αποτελούν στην ουσία μόνον γραφειοκρατικές προφάσεις»...
Σύμφωνα με το βιβλίο της τέως Εισαγγελέως της Χάγης «οι απαχθέντες Σέρβοι οδηγούνταν στο λεγόμενο ‘κίτρινο σπίτι’ του χωριού Burelj που βρίσκεται στα βόρειο τμήμα της Αλβανίας, όπου τους αφαιρούνταν τα εσωτερικά όργανά τους με σκοπό να τα πουλήσουν.

Παράγοντες της σερβικής Εισαγγελίας έχουν προσδιορίσει , μέχρι σήμερα, με βάση το φωτογραφικό υλικό, την ταυτότητα δέκα πιθανών δραστών, αυτών των εγκλημάτων και επίσης ένα από τα θύματα, τον Predrag Dragović.

Στο βιβλίο της η Δικαστής της Χάγης, Del Ponte, αναφέρει τρεις ακόμη τόπους στην βόρειο Αλβανία όπου γίνονταν πιθανότατα οι μεταμοσχεύσεις των ανθρωπίνων οργάνων.

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος-RadioSrbrja