Τουρκία: Συλλήψεις Τούρκων αξιωματικών

Φεβρουάριος 23, 2010

48 μέλη των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (TSK), συμπεριλαμβανομένων πρώην στρατηγών και συνταγματαρχών εν ενεργεία, συνελήφθησαν στο πλαίσιο έρευνας σχετικά με το σχέδιο πραξικοπήματος με το όνομα Επιχειρησιακό Σχέδιο Ασφαλείας "Βαριά" (Balyoz).

Η τουρκική αστυνομία σήμερα (χθες) προχώρησε σε συλλήψεις ανώτατων αξιωματικών για το "Σχέδιο Βαριά" ,το οποίο με αιματηρή προβοκάτσια, συνομωσίες και πραξικόπημα αποσκοπούσε στο να ανατρέψει την κυβέρνηση.

Στο πλαίσιο των ερευνών για απόπειρα πραξικοπήματος, συνελήφθησαν μεταξύ άλλων οι πρώην αρχηγοί της αεροπορίας, του ναυτικού, ο διοικητής της Α’ Στρατιάς και ο αντιστράτηγος που διηύθυνε την επιχείρηση σύλληψης του Οτσαλάν στην Κένυα.

Συγκεκριμένα, οι αστυνομικές δυνάμεις συνέλαβαν, νωρίς το πρωί της Δευτέρας, στην Άγκυρα έντεκα ανώτατους και ανώτερους αξιωματικούς μεταξύ των οποίων είναι ο πρώην αρχηγός της Αεροπορίας πτέραρχος ε.α. Ιμπραχίμ Φιρτίνα, ο πρώην αρχηγός του Ναυτικού ναύαρχος ε.α. Οζντέν Ορνέκ, ο πρώην διοικητής της Α’ Στρατιάς (με έδρα την Κωνσταντινούπολη) στρατηγός Εργκίν Σαΐγκούν και ο αντιστράτηγος ε.α. Ενγκίν Αλάν.

Ο τελευταίος ήταν ο στρατηγός που συντόνιζε από την πλευρά των ενόπλων δυνάμεων την επιχείρηση απαγωγής από την Κένυα και σύλληψης του ηγέτη των Κούρδων ανταρτών του ΡΚΚ, Αμπντουλάχ Οτζαλαν το 1999.

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος