Βουλγαρία: προχωράει στην κατασκευή νέου πυρηνικού αντιδραστήρα

Φεβρουάριος 5, 2010

Την κατασκευή ενός νέου πυρηνικού αντιδραστήρα στο Κοζλοντούι μελετά η βουλγαρική κυβέρνηση.

Ο Υπουργός της βουλγαρικής οικονομίας, ενέργειας και τουρισμού, Τράϊκο Τράικοφ, δήλωσε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται πολύ κοντά στην κατασκευή ενός νέου αντιδραστήρα στο πυρηνικό σταθμό του Κοζλοντούι.

Όπως δήλωσε ο Τράικοφ στα βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης, το υπουργικό συμβούλιο εργάστηκε για την προκαταρκτική αξιολόγηση, την αναγκαιότητα, την ικανότητα και την οικονομική σκοπιμότητα ενός νέου αντιδραστήρα του Κοζλοντούι.

Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς ο νέος αντιδραστήρας θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 1.000MW και το κόστος του θα είναι φθηνότερο από τον δεύτερο πυρηνικό αντιδραστήρα του Μπέλενε, της πόλης που είναι κοντά στο Δούναβη.

Ο Βούλγαρος υπουργός τόνισε πως τα πυρηνικά σχέδια του Κοζλοντούι και του Μπέλενε θα προχωρήσουν ανεξάρτητα το ένα από το άλλο και ότι η τύχη του δεύτερου πυρηνικού σταθμού, θα καθοριστεί με τους κανόνες της αγοράς.

Ο πυρηνικός σταθμός στο Κοζλοντούι της Βουλγαρίας διαθέτει σήμερα μόνον δύο μονάδες των 1.000MW σε λειτουργία μετά την διακοπή τεσσάρων αντιδραστήρων 440 MW στα πλαίσια μια συμφωνίας που έγινε με την ΕΕ.

Ο υπό κατασκευή πυρηνικός σταθμός του Μπέλενε –που επρόκειτο να κατασκευαστεί από την ρωσική εταιρία Atomstroyexport- έχει προς το παρόν παγώσει, λόγω απόσυρσης από το έργο της γερμανικής εταιρίας RWE που συμμετείχε σε αυτό, από το περασμένο φθινόπωρο.

Ο Τράικοφ ανακοίνωσε ότι η βουλγαρική κυβέρνηση είναι έτοιμη να ξεκινήσει διαγωνισμό για την επιλογή συμβούλων, για να βοηθήσουν στην προσέλκυση ξένων επενδυτών με στόχο την απόκτηση του 49% ή περισσοτέρου, στο μελλοντικό σταθμό του Μπέλενε, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί κατασκευή του.

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος- Новините