Σενάρια δημιουργίας «Δεύτερου Ευρώ» για Ελλάδα...


Φεβρουάριος 25, 2010

"Ένας τρόπος για να ξεπεράσει την κρίση η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού αναπληρωματικού νομίσματος, το «Ευρώ 2», που θα είναι 20 τοις εκατό υποβαθμισμένο από το κυρίως Ευρώ"...

Αυτό προτείνει η «Wall Street Gerald” προς την επιχειρηματική ελίτ, όπως δημοσιεύει το οικονομικό τμήμα της ‘σερβικής ραδιοτηλεόρασης’.

Εκτιμάται ότι η οικονομική καταστροφή της Ελλάδας είναι η μεγαλύτερη απειλή για το ευρώ μέχρι σήμερα. Οι αμερικανικοί οικονομικοί παράγοντες προτείνουν τρεις πιθανές λύσεις για την έξοδο από την κρίση.

Οι δύο πρώτες είναι η σοβαρή και δημοφιλής οικονομική πολιτική που διαμόρφωσε η Ιρλανδία, με τη μείωση των τιμών και των μισθών κατά 20 τοις εκατό, αυτό όμως είναι δύσκολο να εφαρμοστεί στην Ελλάδα, στην οποία προτείνεται η υποτίμηση του ‘ελληνικού’ ευρώ.

«Η Ελλάδα είναι πλέον το καλύτερο παράδειγμα για το πως η άκαμπτη νομισματική πολιτική εμποδίζει την προσαρμογή στις συνθήκες της κρίσης», σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα.


Θεωρητικά είναι δυνατή η μείωση της αξίας του ελληνικού ευρώ, το οποίο αποτελεί μόνον το 3% του συνόλου των χαρτονομισμάτων και κερμάτων της ευρωπαϊκής κυκλοφορίας (κάθε μέλος της ευρωζώνης έχει διαφορετική κοπή), αυτό όμως αυτομάτως θα σήμαινε πως η Ελλάδα θα δανείζεται με επιτόκια από 12 έως 13 τοις εκατό...


Αν στην Ελλάδα ή σε οποιαδήποτε άλλη χώρα δεν μπορούν να εφαρμοστούν τα κριτήρια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ένα ‘αναπληρωματικό’ νόμισμα που θα είναι υποτιμημένο κατά 20% θα ήταν αποδεκτό από τους πιστωτές γιατί θα είχε αξία ίση με 80 σεντς του Ευρώ.


Και με τον τρόπο αυτό, καταλήγει το σενάριο της εφημερίδας, θα μπορούσε να αποφύγει η ΕΕ τη δαπανηρή διάσωση της Ελλάδας.

Μία διάσωση στην οποία οι πλουσιότερες χώρες της ΕΕ, του ευρωπαϊκού βορρά, δεν μπορούν εύκολα να χωνέψουν.


Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος- Радио Телевизија Србија