Διεθνής Αμνηστία: Η Υεμένη καταπατεί το Διεθνές Δίκαιο με εξώδικες δολοφονίες



Φεβρουάριος 4, 2010- Sahwa Net – Σάνα- Υεμένη

Η Διεθνής Αμνηστία προειδοποίησε την κυβέρνηση της Υεμένης πως με τη δικαιολογία της καταστολής της τρομοκρατίας στη χώρα, παραβιάζει κατάφωρα τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Χαρακτηρίζει μάλιστα ως ρεκόρ καταπάτησης των δικαιωμάτων υπόπτων για σχέσεις τους με την Αλ Κάιντα.

Η διεθνής οργάνωση σε γραπτή της δήλωση, που εκδόθηκε στο Λονδίνο, αναφέρει ότι
«η έντονη αντίδραση για την απειλή της Αλ Κάιντα θα σήμαινε αύξηση των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ενάντια σε όσους επικρίνουν ή αντιτάσσονται στις κυβερνητικές προθέσεις».

Η Οργάνωση στην προγραμματισμένη εκδήλωση της Τετάρτης (χθες) με τη συμμετοχή 21 χωρών εξέφρασε την αλληλεγγύη της στον αγώνα κατά της Αλ Κάιντα στη Σάναα, αλλά επισήμανε πως οι παραβιάσεις που διαπράττονται στο όνομα της τρομοκρατίας εναντίον αντιπάλων του καθεστώτος της Υεμένης, αποτελούν κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Όπως δήλωσε ο Μάλκομ Σμαρτ, επικεφαλής της Διεθνούς Αμνηστίας στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική :
Οι διεθνείς απαιτήσεις για την καταστολή των τρομοκρατών της Αλ Κάιντα, δημιουργούν βάσιμες υποψίες πως δίνουν το πράσινο φως στην κυβέρνηση της Υεμένης να καταστείλει κάθε μορφή αντιπολίτευσης στη χώρα, χωρίς να λαμβάνει υπόψη της τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η Οργάνωση προειδοποίησε ότι
« καταπολέμηση της τρομοκρατίας δεν αποτελεί δικαιολογία αγνόησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και η κυβέρνηση υποχρεούται να προστατεύει τους πολίτες και όταν συλλαμβάνει άτομα που διαπράττουν τρομοκρατικές πράξεις, θα πρέπει να τηρεί τις υποχρεώσεις της σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Η Διεθνής Αμνηστία στην έκθεσή της θεωρεί ως καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους νόμους που έφερε τελευταία η κυβέρνηση της Υεμένης όπως:

- η ίδρυση Δικαστηρίου Τύπου όπου θα τιμωρούνται όσοι παραβαίνουν σχετικό νόμο της χώρας, περιορίζοντας έτσι την ελευθερία του Τύπου και την διάδοση ειδήσεων ή παρατηρήσεων –εκθέσεων που σχετίζονται με θέματα που η κυβέρνηση θεωρεί ως ευαίσθητα ή απαράδεκτα.
- να σκοτώνουν ή να χρησιμοποιούν βία σε αντάρτες που συλλαμβάνονται (υπάρχει πληθώρα πληροφοριών για κακοποίηση κρατουμένων και θανάτωσής τους).
- ο νόμος για την παραβίαση του επαγγελματικού απορρήτου, που αναγκάζει του δικηγόρους να αποκαλύπτουν πληροφορίες των πελατών τους.
κλπ κλπ.

Ο Οργανισμός επικρίνει και τις ΗΠΑ που επιτρέπει δολοφονίες υπόπτων για τρομοκρατία, σε όλον τον κόσμο. "Αυτές οι λογικές δεν έχουν καμία συνέπεια με το διεθνές δίκαιο", επισημαίνει.


Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος-الصحوة نت – صنعاء: الصحوة نت – صنعاء