Τουρκία: Οι Συνωμότες της Παντόφλας...


Φεβρουάριος 25, 2010

Μια ενδιαφέρουσα εκτενή αναφορά, για τα γεγονότα που συγκλονίζουν την Τουρκία, όπου γίνονται καθημερινά νέες συλλήψεις συνταξιούχων στρατιωτικών, κάνει σήμερα η ρωσική εφημερίδα "Российская газета"που τιτλοφορεί - πολύ εύστοχα- το σχετικό άρθρο της : ‘Συνωμότες της Παντόφλας’.

Με την κατηγορία του σχεδιασμού πραξικοπήματος προφυλακίστηκαν 40 συνταξιούχοι ανώτεροι στρατιωτικοί στην Άγκυρα, την Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη. Το Τουρκικό Γενικό Επιτελείο περιέγραψε την κατάσταση ως ‘σοβαρή’. Την ανησυχία της εξέφρασε και η Ευρωπαϊκή Ένωση για όλα όσα διαδραματίζονται στην Τουρκία.

Όλα ξεκίνησαν με μια δημοσίευση του Ιανουαρίου, από την τουρκική εφημερίδα Taraf. Η δημοσίευση έκανε γνωστό για μια υποτιθέμενη προετοιμασία ενός στρατιωτικού πραξικοπήματος το 2003.

Οι σχεδιαστές ήθελαν να ανατινάξουν δύο τζαμιά στην Κωνσταντινούπολη, να ‘πέσουν’ τουρκικά αεροσκάφη πάνω από το Αιγαίο με την κατηγορία πως προκλήθηκαν όλα αυτά από την Ελλάδα.

Ο στόχος του σχεδίου ήταν να δυσφημιστεί η κυβέρνηση και να δικαιολογηθεί το πραξικόπημα.

Η εφημερίδα υπογράμμιζε πως η αποκάλυψη έγινε με τη δημοσιοποίηση των αρχείων αυτών από συνομιλίες μεταξύ των στρατηγών. Το πραξικοπηματικό σχέδιο έφερε την ονομασία ‘Σφυρί’ ή ‘Βαριά’.

Η στρατιωτική ηγεσία της Τουρκίας συνήλθε εκτάκτως και αποφάνθηκε πως το σενάριο ήταν πραγματικό.

Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι τέσσερις ναύαρχοι εν ενεργεία και ο πρώην διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας Φιρτίνα Ιμπραχήμ, ο πρώην διοικητής του Ναυτικού Οζντέν Ορνέκ και ο πρώην διοικητής της 1ης Στρατιάς που βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη, Σετίν Ντογάν, που κατηγορείται ως αρχηγός της συνομωσίας.

Με ανακοινώσεις τους Τούρκοι στρατιωτικοί ισχυρίζονται πως οι συλλήψεις αποτελούν συνέχεια μιας ‘εκστρατείας’ που έχουν εξαπολύσει οι Πολιτικοί για τη δυσφήμιση του στρατού.

Ο Τουρκικός Στρατός έχει διαδραματίσει, παραδοσιακά, ενεργό ρόλο στην τουρκική πολιτική σκηνή και από το 1960 κατάφερε να ρίξει τέσσερις κυβερνήσεις.

Στάθηκε πάντα φύλακας των κοσμικών θεμελίων του κράτους και την τελευταία φορά το 1997 εμπόδισε την διακυβέρνηση της χώρας από τον ισλαμιστή πρωθυπουργό Νεκμετίν Ερμπακάν.

Ο στρατός δεν θεωρεί αξιόπιστο ούτε τον Ερντογάν ούτε το κόμμα που εκπροσωπεί.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση ήταν πάντα επιφυλακτική στις σχέσεις της με τους στρατιωτικούς.

Το 2007 κατηγορήθηκαν δεκάδες στρατιωτικοί για ενδεχόμενο στρατιωτικού πραξικοπήματος.

Ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Ρεμπουπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Ντενίζ Μπαϊκάλ, εξέφρασε την απορία του για τις συλλήψεις αυτές και παρατήρησε δημόσια
«γιατί να χρεώνουν μετά από επτά έτη καθυστέρηση, για ένα υποτιθέμενο πραξικόπημα σε απόστρατους στρατιωτικούς που κάθονται όλη μέρα με τις πιτζάμες και τις παντόφλες στο σπίτι τους και βλέπουν τηλεόραση»

Άλλη μια εξέχουσα φυσιογνωμία της αντιπολίτευσης ο Ντεβλέτ Μπαχσελί της ‘Εθνικιστικής κίνησης’ πιστεύει πως η κυβέρνηση καθοδηγείται από ‘μίσος’ και κάλεσε να γίνουν πρόωρες εκλογές.

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος- Российская газета