Βαλκανικές κατασκοπίες, συνωμοσίες και άλλες ανοησίες



Φεβρουάριος 7, 2010
Είμαστε εντυπωσιακοί εμείς οι ...Βαλκάνιοι.
Έγραψε το περιοδικό “The Economist” μια ...ανοησία και παρουσιάστηκε σε όλα τα βαλκανικά πρακτορεία και εφημερίδες ως ‘ρωσική συνωμοσία στα Βαλκάνια’.

Το ίδιο κείμενο το διαβάζουμε στα βουλγαρικά, στα αλβανικά, στα σλαβοσκοπιανά και πραγματικά μας εντυπωσιάζει όλη αυτή η ... υποδοχή των βαλκανικών μέσων ενημέρωσης.

Ο Ρώσοι, λέει, δημιουργούν στρατιωτική βάση στο έδαφος της Σερβίας, την πρώτη σε ευρωπαϊκό έδαφος μετά το τέλος της συνθήκης της Βαρσοβίας.

Όλη η ιστορία ξεκίνησε τον Οκτώβριο του περασμένου έτους όταν ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ επισκέφθηκε το Βελιγράδι.

Στο διάστημα της παραμονής του, ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός κοινού κέντρου για το συντονισμό έκτακτης ανάγκης στη σερβική πόλη Νις.

Εκεί έχει δημιουργηθεί ένα αεροδρόμιο που ονομάστηκε μάλιστα ‘Αεροδρόμιο Μέγας Κωνσταντίνος’ λόγω του ότι ο βυζαντινός αυτοκράτορας γεννήθηκε στην πόλη αυτήν.

Ειπώθηκε, μεταξύ του Ρώσου προέδρου και της ηγεσίας της Σερβίας, πως το αεροδρόμιο αυτό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τους Ρώσους σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης, παροχή βοήθειας κλπ.
Παλαιότερα μάλιστα οι δύο χώρες είχαν συνεργαστεί στον καθαρισμό ναρκών σε περιοχές της Σερβίας.

Δεν ήθελαν παραπάνω τα δυτικά μέσα ενημέρωσης για να μιλήσουν για ρωσική βάση, για συνωμοσίες, για κατασκοπείες από τους Ρώσους και πολλά άλλα.

Συνδέθηκε επιπλέον το σενάριο αυτό με τον ρωσικό αγωγό φυσικού αερίου που θα περάσει από τη Σερβία και το ‘πράμα’ έδεσε.

Ανάγκασαν, έτσι, τον αρχηγό του Σερβικού Επείγοντος Σχεδιασμού του Υπουργείου Εσωτερικών, Πρέντραγκ Μάριτς, να βγει και να πει δημόσια πως απορρίπτει επίσημα οποιεσδήποτε πληροφορίες ότι το αεροδρόμιο της πόλης Νις αποτελεί μυστική στρατιωτική βάση της Μόσχας.

Ανακοίνωσε μάλιστα, πως τον μήνα αυτόν έχει κληθεί η Ρωσία και άλλα 11 κράτη της περιοχής σε μια διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στο Βελιγράδι για να ζητήσουν προσφορές για την αποπεράτωση του Κέντρου αυτού καθώς και για την προμήθεια του υλικοτεχνικού εξοπλισμού του.

Τα σενάρια βέβαια αυτά περί των κακών Σέρβων, που επιμένουν να μην αναγνωρίζουν το Κοσσυφοπέδιο και που συμμάχησαν με τους Ρώσους οι οποίοι αναζητούν στρατιωτικές βάσεις στην καρδιά των Βαλκανίων, φαίνεται πως θέλγουν πολλά αγγλόφωνα Blogs και όχι μόνον.

Μυστικές σχέσεις, κατασκοπείες και συνωμοσίες, που διαδίδουν τα γνωστά κέντρα σε βάρος ενός λαού που αποτελματώθηκε από τις δυτικές δυνάμεις, νομίζουμε πως πολύ πάει...