Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2010

Σερβία: Σκέπτεται να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ


Φεβρουάριος 4, 2010

Έντεκα χρόνια έχουν κλείσει από τον βομβαρδισμό της Σερβίας από το ΝΑΤΟ και οι πολιτικές καταστάσεις έχουν αλλάξει με ταχύτητα φωτός.

Η Σερβία σκέπτεται να ενταχθεί στην βορειοατλαντική συμμαχία. Σήμερα ο υπουργός Άμυνας της Σερβίας Ντάγκον Σουτάνοβατς απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου του περιοδικού 'Cord', δήλωσε ότι είναι απαραίτητο να γίνει μια ορθολογική ανάλυση, βάση της οποίας θα λάβει απόφαση για τυχούσα ένταξη της στο ΝΑΤΟ.

Το ότι δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ένταξης της Σερβίας, στον στρατιωτικό μηχανισμό που την βομβάρδισε πριν έντεκα χρόνια έκανε ιδιαίτερη εντύπωση στους πολιτικούς κύκλους.

Ο Σέρβος υπουργός αναφέρθηκε, βέβαια, σε μια προοπτική ένταξης της χώρας του στο ΝΑΤΟ, αφού τα γεγονότα του παρελθόντος είναι ακόμη νωπά.
Δήλωσε επακριβώς:

«Νομίζω πως είναι καλό το γεγονός που στη Σερβία διεξάγεται, σταδιακά, ο διάλογος για το θέμα αυτό, επειδή αυτός ο διάλογος θα δώσει δυνατότητα να θέσουμε στην άκρη τους συναισθηματισμούς μας από το παρελθόν και να λάβουμε, με την πάροδο του χρόνου, μια ορθολογική απόφαση για το μέλλον της χώρας μας. Φυσικά, όλα αυτά πρέπει να γίνουν σε συμφωνία προς το υφιστάμενο Σύνταγμα της Σερβίας και με την εκ των προτέρων καθορισμένη κρατική πολιτική».

Ο Σουτάνοβατς ανέφερε, επίσης, πως η Σερβία θα συνεχίσει, σίγουρα, τη συνεργασία της με το ΝΑΤΟ, ακόμη και αν η ίδια δεν γίνει, τελικά, μέλος της Συμμαχίας και ότι για αυτήν την μορφή της συνεργασίας, απόφαση θα πάρουν οι πολίτες της χώρας.


Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος-Serbjaradi0