Αλβανία: Εξαρθρώθηκε διεθνής σπείρα διακίνησης ναρκωτικών

Φεβρουάριος 20, 2010
Τίρανα.
Τέσσερις χώρες με ανάλογες αστυνομικές δυνάμεις συμμετείχαν στην επιχείρηση που είχε την ονομασία «Ανατολή του ήλιου». Η επιχείρηση άρχισε ταυτόχρονα στην Αλβανία, την Ελλάδα, την Ιταλία και το Βέλγιο.

Η επιχείρηση ήταν επιτυχής αφού συνελήφθησαν 35 κακοποιοί της εγκληματικής οργάνωσης από τους οποίους οι 24 είναι αλβανικής καταγωγής.

Η αστυνομική διεύθυνση της Δίωξης σοβαρών εγκληματικών πράξεων των Τιράνων, αποκάλυψε πως οι υπόλοιποι ένδεκα συλληφθέντες είναι τρεις Έλληνες και οκτώ Ιταλοί.

Οι περισσότεροι κακοποιοί είναι νέοι ηλικίας 22 έως 32 ετών αλλά δεν λείπουν και πενηντάρηδες από το κύκλωμα της διακίνησης ναρκωτικών.
Σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές πρόκειται για μεγάλο κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών ουσιών από την Αλβανία στην Ιταλία. Διακινούσαν ποσότητες μαριχουάνας και ηρωϊνης με σκάφη στις ακτές της Απουλίας.

Στην παρούσα φάση το κύκλωμα είχε σχέδιο μεταφοράς 1500 κιλών μαριχουάνας στην Ιταλία.
Η οργάνωση είχε αρχίσει την κυρίως δράση της από το 2004 με διακίνηση και εμπόριο μαριχουάνας που παραγότανε στην Αλβανία και επεκτάθηκε κατόπιν σε εισαγωγές ηρωϊνης από το Αφγανιστάν και τη Μέση Ανατολή.

Η μεταφορές γινόντουσαν με πλοίο που είχε πρώτο προορισμό τη Σικελία. Τα ναρκωτικα διακινούνταν κυρίως στη αγορά της Lecce και του Pulia.

Η εγκληματική οργάνωση, σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές, είχε δημιουργηθεί και βρισκότανε υπό μαφιόζων αλβανικής καταγωγής που διαμένουν στην Ιταλία.

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος - balkanweb