Σκόπια- Αλβανικό Κόμμα : Να αλλάξει το όνομα της χώρας!

Φεβρουάριος 21, 2010

Ο αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος των Αλβανών των Σκοπίων, Μεντούχ Τάτσι, σε σημερινή συνέντευξή του στη Βιλιάνα Σεκούλοφσκα (Биљана Секуловска) στη σκοπιανή τηλεόραση Α1(Στούντιο 2) στις ειδήσεις των 20:00, επανέλαβε για άλλη μια φορά πως η χώρα πρέπει να συμβιβαστεί για το όνομα για να εδραιώσει την προοπτική ένταξή της στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Στην ερώτηση της δημοσιογράφου πως βλέπει την απαίτηση των Αλβανών, των Τούρκων και των Σέρβων του κράτους των Σκοπίων, για αλλαγή του ονόματος της χώρας, γιατί δεν μπορούν να ταυτιστούν με το όνομα «Μακεδονία» ο αρχηγός του DPA ,είπε:

«Νομίζω ότι είναι λάθος αυτό. Θεωρώ πως πρέπει όλοι να συμφωνούμε στην αλλαγή του ονόματος της χώρας και πρέπει να γίνει συμβιβασμός σε αυτό. Κι άλλα κράτη, και άλλες χώρες, έχουν κάνει συμβιβασμούς».

Δημοσιογράφος:
Στη δήλωσή σας στις 18.06.2007 είχατε πει πως πρέπει να αλλάξει το όνομα επειδή οι άνθρωποι που ζουν στην πΓΔΜ είναι Αλβανοί, Τούρκοι, Σέρβοι και δεν μπορούν να ταυτιστούν με το όνομα «Μακεδονία». Τότε είχατε απειλήσει ότι θα γίνει πόλεμος. Η υποτίμηση του αλβανικού στοιχείου θα οδηγήσει σε πόλεμο και πως μια μέρα θα παύσουν να υπάρχουν σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο και την Αλβανία. Υποθέτω για να δημιουργηθεί η Μεγάλη Αλβανία;

Απάντηση Μ.Τ.:
Το πολιτικό λεξιλόγιο έχει διπλωματική ερμηνεία. Όταν λέμε ότι θα υπάρξει ένταση, εννοούμε ότι θα υπάρξει πίεση. Κάθε οργανισμός που ζει με υψηλή αρτηριακή πίεση ή θα πάθει καρδιακή προσβολή ή κάτι άλλο.

Δημοσιογράφος. :
Νομίζω ότι όλη αυτή η κουβέντα για πόλεμο έγινε να τραβήξει την προσοχή των πολιτών και να μην επικεντρωθεί αλλού...

Απάντηση Μ.Τ. :
«Βρισκόμαστε στα πρόθυρα μια συνολικής αποσταθεροποίησης της χώρας. Έχουμε την αίσθηση ότι θα μπλοκαριστεί η προοπτική ένταξης της και συνέπεια αυτής θα είναι ο αποκλεισμός της και η αρχή μιας καταστροφικής οικονομικής κρίσης και τρίτο, το τελευταίο, η αποσταθεροποίηση της.
Και αποσταθεροποίηση σε ένα έδαφος, σημαίνει εισβολή και ανάπτυξη βακτηρίων και ιών, και δεν έχει σημασία πως ονομάζεται ο ιός που θα επιτεθεί.

Δημοσιογράφος:
Για τον πόλεμο. Τι σχέδια έχετε; Μπορείτε να μου εξηγήσετε τι θα συμβεί με αυτόν τον πόλεμο; Πως θα κινητοποιηθούν οι Αλβανοί;

Απάντηση Μ.Τ.:

Νομίζω πως κάνετε λάθος προσέγγιση. Δεν μίλησε κανείς για πόλεμο. Είναι λάθος όλες αυτές οι θέσεις που αναφέρατε.


Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος - А1 Телевизија