Σκόπια: Πρόστιμο 600 ευρώ σε όποιον δεν μαθαίνει το σλαβικό ιδίωμα!





Μάρτιος 8, 2010



Το μποϋκοτάζ των Αλβανών των Σκοπίων στην εκμάθηση του σλαβικού ιδιώματος θα πληρώνεται μέχρι 600 ευρώ!

Αυτό ανακοινώθηκε από του Υπουργείο Παιδείας και Επιστημών της πΓΔΜ.

Σύμφωνα με το σκοπιανό δημοσίευμα, το υπουργείο εξέδωσε απόφαση στην οποία τονίζεται ότι εκμάθηση του σλαβικού ιδιώματος είναι υποχρεωτική από την πρώτη τάξη των αλβανικών σχολείων της χώρας.

Τα μαθήματα για την εκμάθηση του σλαβικού ιδιώματος της χώρας είναι υποχρεωτικά και για αυτά είναι υπεύθυνοι οι εκπαιδευτικοί επιθεωρητές, οι δάσκαλοι αλλά και οι γονείς των παιδιών που αντιδρούν στη λογική της κυβέρνησης.

Όπως προβλέπεται από την υπουργική απόφαση η άρνηση της διδασκαλίας ή άρνηση της εκμάθησης θα τιμωρείται με πρόστιμο από 200 έως 600 ευρώ ανάλογα με την περίπτωση.

Όπως ανακοινώθηκε από το σκοπιανό υπουργείο Παιδείας, οι τροποποιήσεις του νόμου που έγιναν, κρίθηκαν αναγκαίες για την εύρυθμη λειτουργία του συστήματος.

Στο δημοσίευμα τονίζεται πως ο σχετικό νόμος απευθύνεται κυρίως προς το αλβανικό στοιχείο που αντιδρά στην εκμάθηση του σλαβικού ιδιώματος.

Η τροπολογία αυτή, που δεν ψηφίστηκε ακόμη από το σκοπιανό κοινοβούλιο, θεωρείται αναγκαία,τονίζει η εφημερίδα, για να παύσει το μποϋκοτάζ που κηρύξανε, κυρίως οι Αλβανοί γονείς των μαθητών, σε πολλά σχολεία περιοχών, όπου κυριαρχεί το αλβανικό στοιχείο.



Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος