Βουλγαρία: Η αντιπυραυλική ομπρέλα είναι ζήτημα χρόνου


Συντάκτης: Panajot Angarev – "Труд"

Αν ακολουθήσουμε τη σειρά των διαπραγματεύσεων, των κοινών στρατιωτικών βάσεων της Ρουμανίας (με τον αμερικανικό στρατό), τότε λογικά, ήδη από το 2005 ή 2006, θα έπρεπε μετά το Βουκουρέστι να έρθει η σειρά της Σόφιας, ώστε να δώσει τη συγκατάθεσή της, για να συμπεριληφθεί και αυτή, στα σχέδια των ΗΠΑ, στη δημιουργία, δηλαδή, της αντιπυραυλικής ευρωπαϊκής ζώνης.

Το  σύστημα θα αντικαταστήσει την ασπίδα που είχε σχεδιαστεί επί κυβέρνησης Τζόρτζ Μπους και την οποία η Ουάσιγκτον κοινοποίησε στις αρχές του 2009.

Το νέο σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία μιας αντιπυραυλικής ομπρέλας του ΝΑΤΟ, στο οποίο ηγετικό ρόλο έχουν οι ΗΠΑ.

Για το ‘χτίσιμό’ της βρίσκονται σε συμφωνία όλες οι χώρες της Συμμαχίας, καθώς και η Σόφια και το Βουκουρέστι, και γι’ αυτό αναφέρθηκαν επανειλημμένως τους τελευταίους μήνες από αξιωματούχους της Ουάσιγκτον ως προτεραιότητα ένταξής τους στο νέο σύστημα.

Η συμφωνία με το Βουκουρέστι έγινε στις αρχές Φεβρουαρίου και τώρα έρχεται η σειρά της Σόφιας.

Οι συνομιλίες με τη Βουλγαρία για τη δημιουργία της αντιπυραυλικής ασπίδας έχουν αρχίσει, ήδη, μυστικά, από τα μέσα του περασμένου έτους, σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Άμυνας.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Άμυνας Νικολάϊ Μλαντένοφ είχε μιλήσει για το θέμα αυτό στη διάρκεια των εργασιών της επίσκεψής του στις Ηνωμένες Πολιτείες, στις 28 Οκτωβρίου του 2009.

Επί τέσσερις ημέρες είχε συναντήσεις στο Υπουργείο Άμυνας καθώς και με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Κύριο θέμα ήταν η αντιπυραυλική ομπρέλα, και με τον Μλαντένοφ, αναπληρωτή βοηθό αλλά και με την υφυπουργό Παμέλα Κουόνραντ.

Σε μια συνέντευξή του, μάλιστα, ο Μλαντένοφ, στο ‘Καπιτάλ’, παραδέχθηκε ότι συζήτησε το θέμα αυτό στη διάρκεια της επίσκεψής του τον περασμένο χρόνο.

Το ΝΑΤΟ σχεδιάζει να υλοποιήσει την ανάπτυξη κινητών εκτοξευτήρων πυραύλων και στις δύο χώρες.

Το πιθανότερο είναι να προστεθεί στη Βουλγαρία και ένα σύστημα ελέγχου Ραντάρ.

Το συνολικό έργο της Συμμαχίας για την ανάπτυξη της αντιπυραυλικής ασπίδας δεν θα περάσει από την Εθνική Συνέλευση, αλλά για αυτό θα αποφασίσει η κυβέρνηση (όπως άλλωστε προβλέπει και ο σχετικός νόμος, για την Άμυνα και τις Ένοπλες Δυνάμεις).



Στην όλη διαδικασία ανακύπτει ένα πρόβλημα. Αυτό με την εγκατάσταση των Ραντάρ.

 Η Τουρκία επιδιώκει να έχει τον έλεγχο των Ραντάρ (στο σύστημα των ραντάρ συμπεριλαμβάνονται και ραντάρ στο τουρκικό έδαφος). Σε αυτό αντιδρούν και οι Βρυξέλλες και η Ουάσιγκτον, που θέλουν τον έλεγχο των Ραντάρ να τον έχει το ΝΑΤΟ, δηλαδή οι Αμερικάνοι.

Το ΝΑΤΟ έχει, ήδη, εγκαταστήσει καθετήρα στο βουλγαρικό έδαφος, στο ύψωμα Botev Peak, και αυτό έγινε επί της υπουργίας του πρώην υπουργού Άμυνας Νικολάϊ Σβινάροφ.

Μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια εκκρεμότητα μεταξύ Αμερικανών και Βουλγάρων. Έχουν συζητηθεί όλες οι λεπτομέρειες καθώς και η τεχνολογία που θα είναι διαθέσιμη στη Βουλγαρία.

Άλλωστε στην πρώτη δήλωσή του ο πρέσβης των ΗΠΑ στη Βουλγαρία James Uorlik, σχολιάζοντας τόνισε πως «η Βουλγαρία μπορεί να διαδραματίσει έναν ισχυρό ρόλο την πυραυλική άμυνα» και αναφέρθηκε στις άτυπες συζητήσεις που έγιναν στο θέμα αυτό.

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια φαίνεται πολύ παράξενη η απόφαση του Υπουργείου Εξωτερικών να ανταποκριθεί σε ένα σημείωμα που έλαβε από τη Μόσχα, η οποία ζητά εξηγήσεις για τα σχέδια ανάπτυξης της αντιπυραυλικής ασπίδας.

Με τη λογική πως η Βουλγαρία, ώς μέλος του ΝΑΤΟ, οφείλει να συμμορφώνεται με τις αποφάσεις της συμμαχίας δεν έχει κανέναν λόγο να δώσει εξηγήσεις στη Μόσχα.

Άλλωστε η τελική απόφαση για τη δημιουργία της ασπίδας αυτής θα ληφθεί στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λισσαβόνα στο τέλος του χρόνου ή στις αρχές του επόμενου.



Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος