Σλαβομακεδόνες Πιρίν Βουλγαρίας: Αγανάκτηση για αγνόησή τους στη Συμφωνία Φιλίας




Μάρτιος 18, 2010

Την αγανάκτησή τους εκφράζουν οι Σλαβομακεδόνες της περιοχής Πιρίν της Βουλγαρίας, για αγνόησή τους από την βουλγαρική κυβέρνηση, στο κείμενο για τη Συμφωνία Φιλίας που έστειλε το βουλγαρικό υπουργείο εξωτερικών στα Σκόπια.

«Η προσπάθεια της Βουλγαρίας», γράφουν οι συντάκτες της οργάνωσης, «να εφαρμόσει ένα νέο σχέδιο φιλίας με την πΓΔΜ, ουσιαστικά προετοιμάζει την αγνόηση της οργάνωσής μας πέρα από ό,τι προσπαθεί να ελέγξει καταστάσεις μέσα στα Σκόπια και ακολουθώντας το παράδειγμα της Ελλάδας γίνεται πιο αδίστακτη.

»Οι «μακεδονικές» οργανώσεις στη Βουλγαρία είναι αποτέλεσμα της ‘μακεδονικής’ μειονότητας που ζει εδώ και όχι στο σκοπιανό κράτος. Δημιουργήθηκε από υπηκόους της Βουλγαρίας. Η πΓΔΜ δεν μπορεί να εμποδίσει τους ‘Μακεδόνες’ που έχουν βουλγαρική υπηκοότητα να έχουν ‘μακεδονική’ συνείδηση.»

Ο οργάνωση «ΟΜΟ Ίλιντεν Πιρίν» ζητά την αναγνώριση της μειονότητας και χορήγηση πολιτικών δικαιωμάτων σύμφωνα με τους όρους που υπέγραψε η Βουλγαρία στην ένταξή της στην ΕΕ, που αποτελεί μέρος των κριτηρίων της Κοπεγχάγης.

« Είναι ανέντιμο σημειώνει η οργάνωση, να επιχειρεί η Βουλγαρία να δυσφημίσει τους ‘μακεδονικούς οργανισμούς’ της Βουλγαρίας για αποσχιστικές τάσεις – κανένα τέτοιο δεδομένο δεν υπάρχει από σχετική εμπειρία των οργανώσεων για απόσχιση από το βουλγαρικό κράτος. Και οι διώξεις για αποσχίσεις είναι μια δικαιολογία για διακρίσεις σε βάρος των «Μακεδόνων» της Βουλγαρίας».

Η οργάνωση αυτή, που εδρεύει στην πόλη Blagoevgrad της Βουλγαρίας, τονίζει πως δεν τίθεται κατά της Συμφωνίας Φιλίας Σκοπίων- Σόφιας αλλά ζητά αλλαγή στο περιεχόμενο του κειμένου.

Το Κεντρικό Συμβούλιο της OMO Ilinden – Pirin ζητά από τη βουλγαρική κυβέρνηση μια σειρά μέτρων, όπως:

Πρώτον. Να περιλαμβάνει μια υπεύθυνη δήλωση ότι η Δημοκρατία της Βουλγαρίας αναγνωρίζει το μακεδονικό έθνος, τη μακεδονική γλώσσα κλπ, γιατί η άρνηση σε αυτά αποτελεί τον κύριο παράγοντα δηλητηρίασης των σχέσεων καλής γειτονίας.

Δεύτερον. Για να εδραιωθεί η σχέση φιλίας θα πρέπει και τα δύο μέρη να αναγνωρίσουν τις μειονότητες που έχουν στο έδαφός τους – η ‘μακεδονική’ στη Βουλγαρία και η βουλγαρική στην πΓΔΜ. Να διασφαλιστούν τα δικαιώματά τους σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Αυτό είναι απαραίτητο να σημειωθεί στην εν λόγω σύμβαση.

Τρίτον. Η σύμβαση να εκφράζει πλήρως μια αμοιβαία βάση φιλίας με την αποφυγή εκδηλώσεων μίσους στα ΜΜΕ και τα σχολικά εγχειρίδια, όπως δυστυχώς, συμβαίνει στη Βουλγαρία αλλά και στην πΓΔΜ.

Τέταρτον. Η Δημοκρατία της Βουλγαρίας θα δώσει χείρα φιλίας στην πΓΔΜ και να υποστηρίξει ένθερμα την υποψηφιότητά της στην ένταξη της στην ΕΕ, χωρίς να αναφέρει μια σειρά εκκρεμών ζητημάτων, αποφεύγοντας έτσι, να εκβιάζει ένα φίλο γείτονά της.

Επισημαίνει ακόμη πως τα προβλήματα των δύο χωρών μπορούν να επιλυθούν μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση με την εφαρμογή των ευρωπαϊκών συμβάσεων και τη χρήση των κοινοτικών μηχανισμών.

«Για να μην βρεθούμε στην παράδοξη θέση της Ελλάδας, η οποία αντιτίθεται στην ένταξη της «Μακεδονίας» στο ΝΑΤΟ, γιατί αισθάνεται ότι απειλείται από το νέο γείτονά της. Ενώ με την είσοδό της στο ΝΑΤΟ θα εξαλειφθεί κάθε κίνδυνος επίθεσης», προσθέτει η ανακοίνωση της οργάνωσης του Πιρίν.



Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος