Αλβανός ΥΠΕΞ: «Η Ελλάδα θα μας βοηθήσει»





Μάρτιος 12, 2010



«Τα προβλήματα στην Ελλάδα θα επηρεάσουν αρνητικά την οικονομία, αλλά όχι προς την ένταξη της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών Ιλίρ Μέτα.

Εξέφρασε όμως την άποψη πως τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας θα μπορούσαν να ενισχύσουν τους σκεπτικιστές ότι τα Δυτικά Βαλκάνια δεν είναι ακόμη έτοιμα να ενταχθούν στην Ε.Ε.

Ο Μέτα σε συνέντευξή του στο Reuters παραδέχθηκε πως τα δημοσιονομικά προβλήματα από τα οποία διέρχεται η Ελλάδα, σαφώς και θα επηρεάσουν την αλβανική οικονομία αλλά ελπίζει ότι δεν θα καθυστερήσουν τα μακροπρόθεσμα σχέδια των Δυτικών Βαλκανίων για ένταξή τους στην ΕΕ.

«Φυσικά υπάρχουν ορισμένες αρνητικές οικονομικές επιδράσεις στην Αλβανία, αφού η Ελλάδα είναι ένας μεγάλος εμπορικός και οικονομικός εταίρος της χώρας» δήλωσε στο αναφερόμενο πρακτορείο ειδήσεων κατά το χρόνο επίσκεψής του στο Βελιγράδι.

Σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους καθώς και διεθνείς αναλυτές η ένταξη της Αλβανίας, της Σερβίας και της Βοσνίας είναι πιθανό να γίνει πριν το 2014.

Ο αλβανός πολιτικός εξέφρασε την άποψη πως η Ελλάδα γρήγορα θα ανακάμψει και δήλωσε πως προσβλέπει βοήθεια από τον έλληνα πρωθυπουργό:

«Πολύ σύντομα, όταν η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει με επιτυχία την κατάσταση, πιστεύω ότι η Αθήνα και ο έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου θα μας βοηθήσει»,δήλωσε ο Μέτα.



Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος