Βουλγαρική Εφημερίδα:«Η Ελλάδα περιμένει έσοδα από το ΦΠΑ, ενώ η διαφθορά είναι μεγάλη»


Μάρτιος 4, 2010

Η ελληνική κυβέρνηση ενέκρινε χθες, γράφει η βουλγαρική εφημερίδα ’24 ώρες’ ένα νέο αυστηρό οικονομικό πρόγραμμα, ισχύος τουλαχιστον τριών μηνών, μετά από πίεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι Βρυξέλλες θεωρούν ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν μέχρι σήμερα δεν επαρκούν για την επίτευξη του στόχου που είναι η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος από το 12,7 στο 8,7 %.

Με τα μέτρα αυτά πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να εξοικονομήσει 4,8 δις ευρώ που αντιστοιχούν με το 2% του ακαθαρίστου εγχώριου προϊόντος.

Αμέσως μετά από την ανακοίνωση των μέτρων αυτών ο κ. Παπανδρέου απέστειλε τον ειδικό απεσταλμένο του για μυστικές συνομιλίες με ανώτερους γερμανούς αξιωματούχους . Προφανώς ο στόχος είναι να προετοιμάσει την επίσημη συνάντηση του έλληνα πρωθυπουργού με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ που έχει προγραμματιστεί για τις 5 Μαρτίου (αύριο).

Στη συνέχεια, αναμένονται να ανακοινωθούν πρωτοβουλίες για διευκόλυνση της πίστωσης του Ελληνικού Δημοσίου. Ο Παπανδρέου μετά από το Βερολίνο θα επισκεφθεί το Παρίσι για μια συνάντηση με τον πρόεδρο Σαρκοζί.

Στο μεταξύ ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης στο Βερολίνο χθες, αναφερόμενος στην επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού, δήλωσε πως η Γερμανία δεν θα προσφέρει οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα.

«Θα συζητήσουν την κατάσταση που δημιουργήθηκε και η συνάντηση θα έχει αντικείμενο τη βελτίωση των ελληνογερμανικών σχέσεων», δήλωσε και πρόσθεσε πως η γερμανική κυβέρνηση εκφράζει την ικανοποίησή της με την ανακοίνωση των οικονομικών μέτρων που εξήγγειλε η ελληνική κυβέρνηση.

Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά η βουλγαρική εφημερίδα «η διαφθορά στην Ελλάδα είναι της τάξης του 2 δισεκατομμυρίου δολαρίων, όπως δήλωσε χθες, η Διεθνής Επιτροπή Διαφάνειας. Και το ποσό αυτό είναι αυξημένο κατά 5% από πέρσι.

Μεγάλη διαφθορά υπάρχει στα ιδρύματα υγειονομικής περίθαλψης, επίσης διεφθαρμένες είναι οι φορολογικές και δημοτικές υπηρεσίες της χώρας, όπως επεσήμανε η προαναφερόμενη επιτροπή.



Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος