Σκόπια: Χάος χωρίζει τους πολίτες αλβανικής και σλαβικής καταγωγής



Μάρτιος 21, 2010


Ένα αξιόλογο πρωτοσέλιδο έχει η σκοπιανή εφημερίδα «Ντνέβνικ» στο φύλλο που κυκλοφορεί. Δημοσιεύει μια δημοσκόπηση που έγινε για την εφημερίδα όπου επισημαίνονται αλήθειες που τείνουν να καλυφθούν από τις προτεραιότητες της εθνότητας που πλειοψηφεί στη χώρα.

Το δημοσίευμα της εφημερίδας τιτλοφορείται: «Ζούμε σε διαφορετικούς κόσμους».
Και αυτή είναι μια πραγματικότητα.

Το 93 τοις εκατό των Αλβανών δεν εγκρίνει την πολιτική που ασκεί και ακολουθεί στα εθνικά θέματα, ο πρωθυπουργός της χώρας.

Το σύνολο των Αλβανών θεωρεί πως ζει στην ανασφάλεια εθνικών συγκρούσεων, ενώ τα δύο τρίτα των κατοίκων σλαβικής καταγωγής είναι πεπεισμένα ότι δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος.

Οι κάτοικοι που είναι σλαβικής καταγωγής βλέπουν την ηγεσία της χώρας τους να αγωνίζεται να τους κρατήσει την ονομασία «Μακεδόνες», ενώ οι αλβανικής καταγωγής αδιαφορούν τελείως για αυτήν την κυβερνητική προτεραιότητα και επιζητούν να εισέλθει η χώρα σε ΝΑΤΟ και ΕΕ για να έχουν περισσότερη ασφάλεια και επαγγελματική εξασφάλιση.

Μόνο το 17 τοις εκατό των κατοίκων σλαβικής καταγωγής πιστεύει πως υπάρχουν καλές σχέσεις μεταξύ των εθνοτήτων.

Το ποσοστό που έχει αντίθετη άποψη υπερβαίνει το διπλάσιο – 38 τοις εκατό.

Στην ερώτηση της συνύπαρξης των δύο κύριων εθνοτήτων της χώρας, των σλαβικής και αλβανικής καταγωγής πολιτών, οι απαντήσεις μοιράζονται στα τρία.

Το 33 % θεωρεί πως δεν υπάρχει κάποια διαφορά από το παρελθόν, το 31% πως έχουν βελτιωθεί οι σχέσεις και το 33% ότι έχουν επιδεινωθεί αρκετά οι σχέσεις των δύο εθνοτήτων, τα δύο τελευταία χρόνια.

Ορατός ο κίνδυνος συγκρούσεων

Οι κάτοικοι σλαβικής καταγωγής θεωρούν κατά ένα ποσοστό 28% πως υπάρχει κίνδυνος σύγκρουσης μεταξύ των εθνοτήτων, ενώ ένα ποσοστό 24% βλέπει ότι ο κίνδυνος αυτός είναι πολύ υψηλός.

Και όλα αυτά είναι απόρροια της ανισότητας που υπάρχει στο κοινωνικό σύνολο. Την ανισότητα αυτήν την βλέπει μόνο η αλβανική πλευρά σε ένα ποσοστό τρομερό. Φθάνει το 92% των ερωτηθέντων. Γεγονότα τα οποία έχουν συνδράμει αρκετά στην αύξηση αυτού του ποσοστού, όπως σημειώνει η εφημερίδα, είναι η έκδοση της Εγκυκλοπαίδειας, το έργο της πόλης των Σκοπίων 2014, η αναγκαστική εκμάθηση της σλαβικής γλώσσας κ.α.

Οι Αλβανοί των Σκοπίων δεν εμπιστεύονται τον πρωθυπουργό της χώρας στα ζητήματα των διεθνικών σχέσεων και το ποσοστό αυτό στη δημοσκόπηση που έγινε, φθάνει το 93% των ερωτηθέντων.

Η θρησκευτική διαφορά

Οι Αλβανοί των Σκοπίων κατά πλειοψηφία είναι μουσουλμάνοι, ενώ οι σλαβικής καταγωγής χριστιανοί.

Το 34% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι αν οικοδομηθεί μια εκκλησία θα πρέπει να χτιστεί και ένα τζαμί. Από τους χριστιανούς συμφωνεί ένα 15% με την λογική αυτή, ενώ από την πλευρά των αλβανών μουσουλμάνων το ποσοστό είναι ...μηδέν.

Το άρθρο ασχολείται κατόπιν για την αναδιαμόρφωση της κεντρικής πλατείας των Σκοπίων και τα εθνικά στοιχεία που θα πρέπει να τοποθετηθούν σε αυτή (αγάλματα κλπ) και αν θα πρέπει να γίνει δημοψήφισμα για αυτό.

Το γενικό συμπέρασμα είναι πως μεταξύ των εθνοτήτων που απαρτίζουν το σύνολο της κοινωνίας της γειτονικής χώρας υπάρχει ιδεολογικό και θρησκευτικό χάσμα και μόνον μια ευφυής κυβέρνηση θα μπορούσε, ίσως, να τους ενοποιήσει. Οι εθνικισμοί και οι ακρότητες του Γκρουέφσκι έχουν ανοίξει την ψαλίδα της αποξένωσης και του διαχωρισμού. Και οι δημοσκοπήσεις, όπως η παρούσα, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου...

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος