«Μακεδονική Εκκλησία»: μια αποτυχημένη σλαβική επιχείρηση




Μάρτιος 18, 2010



«Γιατί η (σκοπιανή σχισματική )-«Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία» μοιάζει τον τελευταίο καιρό περισσότερο σαν μια ανώνυμη εταιρεία και όχι μια θρησκευτική κοινότητα; Οι ιερείς της είναι πεπεισμένοι ότι τα οικονομικά σκάνδαλα της εκκλησίας αυτής  είναι κακόβουλα και δημιουργούν προκαταλήψεις»

Γράφει ο Γκόραν Petreski, και θα συνεχίσει με τα χίλια προβλήματα της ...θρησκευτικής οργάνωσης.

"Χλιδή και κινητά τηλέφωνα βλέπει κανείς στους σκοπιανούς ιερείς παρά γένια και ιερατικό μανδύα".

Η θρησκευτική κοινότητα της πΓΔΜ, που αποσχίστηκε από την επίσημη Ορθόδοξη Εκκλησία, έχει εκτεθεί τον τελευταίο καιρό σε πολλά οικονομικά σκάνδαλα διασπάθισης του εκκλησιαστικού χρήματος στην κοσμική ζωή.

Η αυτοαποκαλούμενη «Μακεδονική Εκκλησία» κλίνει περισσότερο σε μια θρησκευτική επιχείρηση παρά σε θρησκευτική κοινότητα με σκάνδαλα σε ακίνητα και κατασπατάληση των οικονομικών της εκκλησίας, όπως καθημερινά δημοσιεύονται στα σκοπιανά ΜΜΕ.

Η κύρια κακή εικόνα σύμφωνα με τον Daniel Dimevski, ο οποίος έχει ‘μάστερ’ επί των θρησκευτικών, οφείλεται στην κακή διαχείριση της εκκλησιαστικής περιουσίας και τη διαχείριση των δωρεών των πιστών. Αυτά είναι τα κύρια στοιχεία που  σκιαγραφούν αυτήν την άσχημη φήμη της «Μακεδονικής Εκκλησίας».

Η εικόνα των ιερέων της σχισματικής σκοπιανής εκκλησίας σκανδαλίζει το λαό, ο οποίος βλέπει τους ιερωμένους να κυκλοφορούν με πολυτελή τζιπ, ενώ κηρύττουν πως ο Χριστός ήταν απλός και είχε ένα γαϊδουράκι...

Ο Στεφάν που είναι αρχιεπίσκοπος της Οχρίδας υποστηρίζει πως οι ιερείς της εκκλησίας του είναι κάτοχοι κινητών τηλεφώνων και πολυτελών οχημάτων γιατί είναι απαραίτητα στην καθημερινή ζωή τους.

Τεράστια τα έσοδα

Στο δημοσίευμα σημειώνεται πως τα έσοδα της εκκλησίας είναι τεράστια. Πολλά εκατομμύρια ετησίως που εισρέουν στα θυλάκια της «Μακεδονικής Εκκλησίας» από πωλήσεις κεριών, φόρους στις βαπτίσεις, γάμους, κηδείες και διάφορες άλλες υπηρεσίες που προσφέρει.

Ένα απλό ευχέλαιο μπορεί να κοστίσει και πενήντα ευρώ, έξοδα που είναι δαπάνη μεγάλη για τους πιστούς.

Προτροπές για δωρεάν υπηρεσίες της εκκλησίας προς τους πιστούς δεν έγιναν δεκτές από την «Μακεδονική Εκκλησία» με το επιχείρημα ότι από τα έσοδα αυτά επιβιώνει ο κλήρος.

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος