Σκόπια –Σόφια : επανεξετάζουν τη Συνθήκη Φιλίας


 


Μάρτιος 11, 2010


Το υπουργείο Εξωτερικών των Σκοπίων, επιβεβαίωσε, χθες, ότι υπάρχει ένα σχέδιο Συμφωνίας, Φιλίας και Καλής Γειτονίας, το οποίο είχε προτείνει η βουλγαρική κυβέρνηση.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των Σκοπίων, Πετάρ Τσούλεφ, «η κυβέρνηση έχει ένα σχέδιο κειμένου της εν λόγω συμφωνίας που υποβλήθηκε από τη βουλγαρική πλευρά αλλά βρίσκεται στη φάση της διερεύνησης. Όταν ολοκληρωθεί η μελέτη της πρότασης θα ενημερώσουμε τη βουλγαρική πλευρά για τις απόψεις επί των προτάσεων της».

Σύμφωνα με πηγές της σκοπιανής εφημερίδας „Дневник“ η πρόταση συντάχθηκε από το βουλγαρικό υπουργείο Εξωτερικών και παραδόθηκε στα Σκόπια, ήδη, από το Δεκέμβριο του 2008, επί πρωθυπουργίας Σεργκέι Στανίσεφ.

Από τη βουλγαρική πλευρά επισημάνθηκε πως το κείμενο αυτό αποτελεί βάση για περαιτέρω διαπραγματεύσεις.

Η Βουλγάρα εκπρόσωπος της βουλγαρικής διπλωματίας Μπέσελα Τσέρνεβα (Весела Чернева), θα επισημάνει:

«Ελπίζουμε ότι η κυβέρνηση της πΓΔΜ θα συμμετάσχει κατ’ ουσίαν στο ζήτημα αυτό, ώστε να αρχίσουν σύντομα διαπραγματεύσεις με βάση το υπάρχον κείμενο, ώστε να υπογραφεί από τις δύο χώρες η Συνθήκη Φιλίας που αποτελεί προϋπόθεση για την υποστήριξη της Βουλγαρίας στους φιλόδοξους προσανατολισμούς της πΓΔΜ για ένταξη σε ΝΑΤΟ και ΕΕ».

Εξάλλου, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ δήλωσε ότι οι καλές σχέσεις αποτελούν προϋπόθεση για την ένταξη των Σκοπίων στους διεθνείς οργανισμούς και το έγγραφο αυτό – της καλής φιλίας και γειτονίας- αποτελεί μέρος αυτής.


Τι λέει αυτή η συμφωνία


Το σχέδιο –συνθήκη, το οποίο παραδόθηκε στις σκοπιανές πολιτικές αρχές από το βουλγαρικό υπουργείο Εξωτερικών, εκτός από την οικονομική συνεργασία, τις προξενικές διευκολύνσεις, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος καθώς και την αλλαγή του κλίματος, προβλέπει, ακόμη, κοινές ιστορικές εκδηλώσεις στα δύο κράτη, (κοινός εορτασμός εθνικών εορτών) και διάφορων δραστηριοτήτων ώστε να «αποφευχθούν οι προκλήσεις μίσους» μεταξύ των δύο λαών.

Η συνθήκη φιλίας θα υπογραφεί στις δύο επίσημες γλώσσες που έχουν καθοριστεί από τα συντάγματα των δύο χωρών.

Στο κείμενο περιέχονται επίσης τα πιο κάτω αναφερόμενα:

«Οι δύο πλευρές θα αλληλοϋποστηρίζονται – όπως αναφέρει η διακήρυξη του 1999- και δεν θα καταφέρεται η μία κατά της άλλης δια μέσου οργανώσεων, ομάδων που έχουν στόχο ανατρεπτικό ή ενεργούν αποσχιστικά ή απειλούν την ειρήνη και την ασφάλεια των δύο χωρών».

Στην σκοπιανή εφημερίδα επισημαίνεται πως υπάρχουν κενά και παραλείψεις που θα πρέπει θα μελετηθούν και να καθοριστούν σε ενδεχόμενη οριστική συμφωνία.



Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος