Νταβούτογλου: Να ζητήσει συγνώμη η Σερβία για τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα

Μάρτιος 19, 2010

Άγκυρα.
Πριν φύγει από τη Βουλγαρία, την οποία επισκέπτεται από χθες, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Αχμέτ Νταβούτογλου, δήλωσε πως η Σερβία οφείλει να ζητήσει συγνώμη για τη σφαγή στη Σρεμπρένιτσας το 1995.

Η δήλωση αυτή ενσωματώνεται στην πρωτοβουλία που αναπτύσσει τελευταία η Άγκυρα για ενίσχυση των σχέσεων της με τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη.

Αναφερόμενος στις σχέσεις της με τη Σερβία δήλωσε πως οι αντιθέσεις και οι εχθρότητες που υπήρχαν μεταξύ των δύο κρατών «βελτιώθηκαν».

Επανέλαβε, ακόμη, ότι προτεραιότητα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής αποτελούν τα Βαλκάνια και ιδιαίτερα ο χώρος της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης όπου είναι έντονο το μουσουλμανικό στοιχείο.

Η ‘Άγκυρα προς την κατεύθυνση αυτή έχει αναπτύξει πρωτοβουλίες δύο μηχανισμών για τριμερή διάλογο:

Ο πρώτος, μεταξύ Τουρκίας – Βοσνίας Ερζεγοβίνης- Σερβίας και ο δεύτερος, Τουρκίας Βοσνίας Ερζεγοβίνης –Κροατίας.

Η δήλωση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών για τη σφαγή της Βοσνίας δεν είναι τυχαία, αφού συζητείται η πρόταση του Σέρβου προέδρου για αναγνώριση της Σφαγής αυτής.

Σημειώνεται πως, στη Σερβία, οι αντιδράσεις των πολιτικών κομμάτων και των κοινωνικών εκπροσώπων για τον τρόπο της αναγνώρισης αυτής είναι αρκετά έντονες τις δύο τελευταίες εβδομάδες.

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος